“Antirasistiska” Expo tar ställning för våldsbejakande svart rasism

Vänsterextremismen i Sverige

publicerad 28 augusti 2020
- av Markus Andersson
BLM-kravaller efter George Floyds död.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den våldsbejakande BLM-rörelsen uttrycker hat och uppmanar även till våld mot poliser. Rörelsens symbol är en svart makt-näve, med svart överhöghet som ett ständigt återkommande tema och företrädare som bland annat kräver att vita ska knäböja för svarta. Nu menar dock den förment “antirasistiska” stiftelsen Expo att den extrema rörelsen är “viktig och relevant” och förtjänar att stödjas och lyftas fram.

I 25 års tid har den vänsterextrema stiftelsen och underrättelsegruppen Expo, som själv betecknar sig som “antirasistisk”, ägnat sig åt systematisk kartläggning och svartmålning av personer, politiska partier och rörelser man betecknar som rasistiska. Gruppens underrättelsearbete har kompletterats med att “utbilda” och “upplysa” allmänheten om rasism – ofta i intima samarbeten med konventionella medier, myndigheter och politiska partier.

När det kommer till den våldsbejakande svarta rasideologiska miljöns nya frontorganisation Black Lives Matter intar man nu dock en helt annan linje.

I en text med titelnHög tid att räkna med Black lives matter” skriver Expos Haris Grabovac att den våldsbejakande rörelsen i allra högsta grad är legitim eftersom USA fortfarande är ett ojämlikt land med en rasistisk historia och där svarta amerikaner är offer för polisvåld.

Grabovac skriver att svarta fortfarande löper mer än dubbelt så stor risk att skjutas ihjäl av polis som vita och att svarta står för 24 procent av offren för polisskjutningar, trots att de bara utgör 13 procent av befolkningen. Han konstaterar att den afroamerikanska befolkningen sedan länge noterats vara överrepresenterad i brottsstatistiken, men att detta inte ska härledas till afroamerikansk kultur – utan till negativa socioekonomiska faktorer som ytterst orsakats av vita amerikaner.

Grabovac menar vidare att det var ”ett polismord på en ung svart pojke som blev startskottet för Black lives matter”. Pojken som åsyftas är den då 17-årige Trayvon Martin, som sköts ihjäl när han överföll den latinamerikanske bostadsområdesvakten George Zimmerman – som sedermera dock konstaterades ha fredat sig i självförsvar och friades i domstol från samtliga anklagelser. En annan viktig milstolpe för BLM-rörelsens framfart, konstaterar Grabovac, är fallet där den kriminellt belastade afroamerikanen George Floyd dog under ett polisingripande. Detta beskrivs som ett rasistiskt motiverat mord av polisen Derek Chauvin, som fram tills dess var gift med en immigrerad kvinna från Laos.

Expo-medarbetaren gläds över att BLM-rörelsen har spritt sig över världen så att ”kampen för svartas liv och lika rättigheter” kan intensifieras – bland annat eftersom han menar att svarta människors möjlighet till ett värdigt liv inte är beroende av deras egna insatser, utan “vilar i händerna” på den vita befolkningen – inte bara i USA utan även i andra länder.

Ändå vittnar det som händer i USA om en viktig sak som vi inte får glömma. Att svarta människors trygghet och möjlighet till ett värdigt liv, till social, politisk och juridisk rättvisa idag är villkorad och, i allra högsta grad, vilar i händerna på den vita majoritetsbefolkningen. Det gör Black lives matter lika viktigt och relevant i Sverige som i USA som någon annanstans”, skriver han.

Företrädare för den rasistiska BLM-rörelsen har bland annat riktat krav till polismakten och människor av europeiskt ursprung att knäböja för personer med afrikanskt ursprung. Hämndkänslor och ressentiment präglar dess mest drivna anhängare, som under sommaren orsakat kaotiska upplopp där man plundrat affärer som ägs av vita, vandaliserat europeiskt kulturarv i form av statyer och monument, och där även mord på vita och poliser begåtts vid flera tillfällen.

Vid otaliga tillfällen har företrädare och anhängare till den våldsbejakande rörelsen visat att man ser vita människor som sina fiender som måste bekämpas och förnedras. Ändå väljer nu alltså det så kallade “antirastiska” Expo att ge den sitt uttalade stöd.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!