Coronarepressionen lättas i Sverige från 1 juli

Coronarepressionen

publicerad 28 juni 2021
- av Markus Andersson

Pandemiöverdrifterna får sig ytterligare en törn när regeringen nu tvingas lätta på repressionsåtgärderna i Sverige. Från den första juli lyfts flera begränsningar av de mänskliga fri- och rättigheterna i Sverige.

Bland lättnaderna finns bland annat att motionslopp och demonstrationer tillåts igen och deltagartaket höjs. Regeln om max fyra personer per bord på krogen tas bort och serveringsställen får hålla öppet efter 22.30. Socialminister Lena Hallengren (S) vill dock fortfarande betona att ”pandemin inte är över”.

Från första juli gäller följande lättnader:


Annonser:


  • Antalet tillåtna deltagare vid demonstrationer höjs till 1800.
  • Antalet tillåtna deltagare på privata sammankomster i hyrda lokaler, som privata fester, höjs till max 50.
  • Råden till alla verksamheter ligger kvar, men de specifika råden till föreningar för kultur, idrott och fritid, till exempel att hålla träningar och aktiviteter utomhus försvinner. Rekommendationen till lägerverksamhet, cuper och körer kvarstår.
  • Rådet om att endast umgås i en mindre krets ändras till att du bör vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra personer än de som du normalt träffar. Det gör du till exempel genom att träffas utomhus i mindre grupper och att undvika att vara nära varandra längre tider i små utrymmen.
  • Rådet om att undvika nya kontakter vid längre resor ersätts med rådet att vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra personer än de som du normalt träffar.
  • Regler för serveringsställens öppettider tas bort.
  • Reglerna för storleken på sällskap på serveringsställen tas bort utomhus och sällskap på 8 personer tillåts inomhus. Övriga bestämmelser om till exempel avstånd och sittande förtäring kvarstår.
  • Rådet om att handla ensam tas bort. Fortfarande gäller rådet att hålla avstånd och undvika trängsel.
  • Rådet om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid försvinner.

 

Trots detta anser regeringen att massvaccinationsprogrammet skall fortsätta.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.