Carl Bildt: “Yttrandefriheten är inte absolut”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 8 februari 2023
- av Jan Sundstedt
Carl Bildt är kritisk till att Rasmus Paludans koranbränning inte stoppades.

Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt (M) är kritisk till att svensk polis följde lagstiftningen och inte stoppade Rasmus Paludan från att bränna koranen utanför Turkiets ambassad.

– När vi talar om yttrandefrihet, den är inte absolut. Vi har gränser för yttrandefrihet i Sverige, deklarerar han.

I SVT:s utrikesbyrån argumenterar Bildt för att polisen inte bara borde följt grundlagen utan bedömt eventuella säkerhetsrisker kopplade till Paludans koranbränning som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.

– Vi har en besvärlig säkerhetssituation för svenska intressen i ett antal länder. Det här är något man inte ska ta lätt på, hävdar han.

Bildt pekar också på att den norska polisen gjorde en annan bedömning och med hänvisning just till säkerhetsläget hindrade Paludan från att bränna koranen – trots att han inte bröt mot någon lag.

Vidare öppnar den globalistiskt inriktade makthavaren upp för att utvidga lagen om hets mot folkgrupp och spekulerar i om det ändå inte är ett hatbrott att elda upp koranen. Han tror att de starka muslimska reaktionerna kommer att leda till debatt om frågan framöver.

– Vad är hatbrott egentligen? Vad är hets mot folkgrupp? När vi talar om yttrandefrihet – den är inte absolut. Vi har gränser för yttrandefriheten i Sverige. Var drar vi den gränsen? Det är en legitim diskussion, hävdar Bildt.

Enligt Carl Bildt har även hans ”sekulära vänner i Turkiet” reagerat mycket starkt på att Paludan inte förbjuds att genomföra sina koranbränningar – och dessa vill göra agerandet straffbart.

– Jag märker att sekulära vänner i Turkiet inte förstår att vi kan tillåta vad de betraktar som ett hatbrott mot deras religion och kultur.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!