Butiker töms när svenskarna bunkrar inför coronaviruset

Coronavirusets spridning

publicerad 4 mars 2020
- av Isac Boman
Under helgen tömdes många butiker på konserver och torrvaror.

Av rädsla för coronaviruset och dess konsekvenser har många börjat bunkra torrvaror och konserver. I helgen gapade många affärers hyllor tomma när kunderna köpte på sig all mat som går att lagra länge vid en eventuell krissituation.

Den ökande oron över att coronaviruset ska utvecklas till en riktig pandemi har gjort så att svenskar börjat köpa upp stora lager med mat från mataffärerna, framförallt torrvaror och konserver. I flera stora matbutiker ökade försäljningen av torrvaror med över 50 procent och många hyllor gapade tomma i butikerna.

Skillnaderna varierar dock kraftigt mellan olika butiker och centralt menar ICA att leveranserna fortfarande flyter på okej och att omsättningen av varor inte är något som avviker extremt från det normala.

Vi vet att rädslan för coronaviruset kan påverka kunders handlande i olika butiker. I skrivande stund har ICA centralt däremot inte märkt av någon större skillnad. Det ser bra ut och vi har till exempel inte fått in någon information om leveransproblem i dagsläget” , förklarar man för Nya Dagbladet.

Även City Gross ser ett förändrat konsumtionsmönster och meddelar Nya Dagbladet att efterfrågan varit högre än beräknad och att vissa livsmedel har tagit slut. Däremot hoppas man kunna fylla på lagren igenom inom ett par dagar.

För enskilda butiker har det varit mer allvarligt. Ralph Flander, butikschef på Stora Coop i Bromma menar exempelvis att försäljningen av pasta, ris och konserverad mat ökade med 60 procent i helgen och att ökningen var mycket tydlig, enligt SVT.

På en av de större ICA-butikerna i Stockholm var situationen kanske ännu mer prekär.

– Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Det har gått mycket pulvermjölk, det har varit slut hela helgen. Även konserver – bönor, korv och grönsaker, säger en anställd.

– Det är väldigt utrensat, det började på torsdagen. Kunder har påpekat att de vill bunkra upp på grund av coronaviruset.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!