Borås ångrar sin reklamfilm – visar svenskar

Etnisk undanträngningspolitik

publicerad 3 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Mycket problematiskt att endast svenskar syns i film, enligt kommun och massmedia.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Borås stads reklamfilm visar alldeles för många svenskar, menar lokala Gota Media-tidningen Borås tidning. Nu instämmer Borås kommun och har plockat ner filmen som istället ska ersättas av en ny variant med fler personer av utomeuropeiskt ursprung.

Historien uppmärksammas nu framför allt internationellt som ett exempel på den exceptionella politiska korrekthet som fortfarande präglar Sverige.

Det var det kommunala bolaget Borås TME som tog fram reklamfilmen i syfte att marknadsföra staden. Bilder och korta klipp från olika delar av staden blandas i filmen med sekvenser där människor badar och promenerar i vad som synes vara en ganska typisk och okontroversiell svensk ”kommunfilm”. Filmen attackeras dock hårt av lokala medier som anser att alltför många människor i filmen är svenskar.

– Kritiken vi har fått är att filmen inte motsvarar den mångfald vi har i Borås och vi kommer att omarbeta filmen, utlovar den nytillträdda marknadsansvariga på Borås TME, Alexandra Pérez Liberg, till GP.

Det var Gota Media-tidningen Borås Tidning som först “upptäckte” och problematiserade frånvaron av personer med utomeuropeiskt ursprung i filmen. Man tog därför snabbt kontakt de ansvariga för att “ställa dem mot väggen”, varpå filmen snart plockades ner. De ansvariga har nu bett om ursäkt och utlovar “betydligt större mångfaldsfokus” i framtiden.

Enligt Borås TME:s förra vd Helena Alcenius var det redan klart att ”det förlorade mångfaldsperspektivet” skulle korrigeras till sommaren – men efter den massmediala påverkanskampanjen valde man att omedelbart ta bort ursprungsfilmen. Hon beklagar också att man släppt igenom en reklamfilm som inte visar personer med annan hudfärg än vit – men påpekar att filmen dock har två män som håller hand.

Förekomsten av två homosexuella män i filmen räckte inte för att blidka kritikerna. Foto: faksimil/Youtube

Lisa Höglund från reklambyrån Brainforest som varit med och tagit fram filmen håller även hon med om att det är positivt att reklamfilmen plockas ner – eftersom den ändå skulle ”uppdateras” med fler människor med mörkare hudfärg.

Det faktum att en svensk stad raderar sin egen reklamfilm eftersom det syns för många svenskar väcker både munterhet och mer allvarlig kritik på sociala och internationella medier.

 

– Man frågar sig ju huruvida tidningen hade klagat om filmen inte hade visat några vita människor överhuvudtaget, frågar sig den brittiske politiske kommentatorn Paul Joseph Watson och tror att en sådan film snarare hade betraktats som ett ypperligt exempel på ”mångfald och inkludering”.

Watson noterar vidare att en tredjedel av Borås befolkning har utländsk bakgrund och är ett exempel på den extrema demografiska förändring som massinvandringen skapat i Sverige under de senaste decennierna.

– 32 procent av befolkningen i Borås har utländsk bakgrund, vilket är typiskt för Sverige som har omfamnat massinvandringen till en sådan grad att etniska svenskar kommer att vara en minoritet i sitt eget land år 2050, påpekar Watson vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!