Björn Söder: Låt kungen utse statsminister

publicerad 11 oktober 2018

Sverigedemokraternas Björn Söder föreslår i en motion i riksdagen att kungen borde ta över talmannens ansvar för att föreslå en statsminister för riksdagen.

I en motion från onsdagen skriver Björn Söder att det ”politiska fulspel som skedde 2018” gjort att talmannen dragits in i det politiska spelet om regeringsmakten. För att lösa detta problem och få fram en lämplig statsminister bör Sveriges statschef, kungen, föreslå en statsminister för riksdagen, vilket tidigare varit talmannens uppgift.

Därför bör ansvaret för att föreslå ny statsminister för riksdagen flyttas tillbaka till statschefen, som står helt utanför partipolitiken. Både valet till talman och talmansämbetet i sig skulle därmed undgå att dras in i politiska fulspel som skedde 2018, vilket inte är värdigt ämbetet eller riksdagen”, skriver Söder i motionen.

Björn Söder blev efter valet nedröstad som riksdagens andre vice talman. Istället gick posten till Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.