Inrikes

Björn Söder: Låt kungen utse statsminister

Sverigedemokraternas Björn Söder föreslår i en motion i riksdagen att kungen borde ta över talmannens ansvar för att föreslå en statsminister för riksdagen.

I en motion från onsdagen skriver Björn Söder att det “politiska fulspel som skedde 2018” gjort att talmannen dragits in i det politiska spelet om regeringsmakten. För att lösa detta problem och få fram en lämplig statsminister bör Sveriges statschef, kungen, föreslå en statsminister för riksdagen, vilket tidigare varit talmannens uppgift.

Därför bör ansvaret för att föreslå ny statsminister för riksdagen flyttas tillbaka till statschefen, som står helt utanför partipolitiken. Både valet till talman och talmansämbetet i sig skulle därmed undgå att dras in i politiska fulspel som skedde 2018, vilket inte är värdigt ämbetet eller riksdagen”, skriver Söder i motionen.

Björn Söder blev efter valet nedröstad som riksdagens andre vice talman. Istället gick posten till Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve.

Liknande artiklar

Löfven vill göra det svårare för riksdagen att avs... I en intervju med DN säger den nyvalde statsministern Stefan Löfven att Sverige borde införa en ordning där man inte kan...
Stefan Löfven framröstad som statsminister Socialdemokraternas Stefan Löfven röstades under fredagen fram till Sveriges statsminister. En majoritet i riksdagen val...
Statsministeromröstning på fredag – talmannen ger ... Riksdagens talman Andreas Norlén har valt att skjuta på den tredje statsministeromröstningen till på fredag. Partierna f...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!