Barn oroar sig inför sommarlovet

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 14 juni 2023
- av Sofie Persson
Sommarlovet är en tuff tid för många barn.

Många barn oroar sig inför hur sommarlovet ska bli. Särskilt ekonomisk oro har varit en stor del av de samtal som inkommit till Bris under våren.

Sommarlovet har börjat för de flesta barn i Sverige, men många barn fasar inför den långa ledigheten. När vardagen och allt vad den innebär med att exempelvis skola och fritidsintressen pausas försvinner också en hel del av barnens viktiga vuxna, vilket leder till oro och ångest. Förra sommaren fick Bris fler samtal från barn än någonsin tidigare och i år förbereder man sig så att fler barn ska ha tillgång till stöd hela sommaren.

Varje vår när sommarlovet närmar sig märker vi på Bris ett tydligt mönster i samtalen. För barn som inte har det så bra hemma, eller inte mår så bra, så är tanken på att rutinerna i vardagen ändras och att viktiga vuxna runt omkring inte kommer finnas där något som bidrar till oro och ångest, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris i ett pressmeddelande.

Ekonomisk oro har även ökat sedan 2022 och barn pratar mer om sin oro kring el- och matpriser samt hur föräldrarna ofta bråkar om familjens ekonomi. Bris har även haft fler samtal under våren kring oro inför att inte ha råd att göra något på sommarlovet.

Jag vet aldrig vad jag ska göra eller säga när mina kompisar frågar om saker som kostar pengar. Jag gråter typ varje natt speciellt nu till sommaren då det blir så mycket press”, berättar ett barn från Bris stödlinje.

Bris stödlinje har öppet dygnet runt under sommaren för barn upp till 18 år och dit kan man ringa, chatta eller mejla. Bris har även förstärkt stödet och kan erbjuda möjlighet att få stödhjälp på ukrainska.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!