Arbetslösheten fortsätter att öka

publicerad 10 december 2019

Arbetsförmedlingens prognos visar att arbetslösheten fortsätter att stiga. År 2021 bedöms arbetslösheten vara 7,4 procent. Samtidigt väntas långtidsarbetslösheten öka till den högsta nivån på 20 år.

Som långtidsarbetslös räknas den som har varit utan jobb i ett år eller mer. Arbetsförmedlingens prognos för 2020 och 2021 visar att siffran 150.000 långtidsarbetslösa passeras redan vid årsskiftet.

Konjunkturavmattningen gör att arbetsgivarnas efterfrågan försvagas. Skillnaden mellan de arbetslösas kunskaper och vad som krävs för att få ett ledigt jobb är också stor. Samtidigt har de statligt subventionerade anställningarna blivit färre, enligt Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten stiger kraftigt framför allt bland utrikes födda kvinnor med kort utbildning. Det är initialt en effekt av att man drog ned på antalet extratjänster, men man bedömer att utvecklingen kommer att fortsätta med kontinuerligt stigande långtidsarbetslöshet i den gruppen.

Jobben fortsätter dock att bli fler, men inte i lika snabb takt som Arbetsförmedlingen trodde i den förra prognosen. Arbetslösheten spås öka från 6,8 procent där den ligger nu till 7,4 procent år 2021.

Man konstaterar att de nya jobben främst skapas i den privata tjänstesektorn. Inom industrin och byggsektorn går det trögare och i den offentliga sektorn hämmas jobbtillväxten av kompetensbrist bland de sökande.

Det är viktigt nu att få in utrikes födda på arbetsmarknaden, säger Annelie Almérus på Arbetsförmedlingen till Ekot.

 

Christopher Jarnvall/NB NyhetsbyrånStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.