Arabiska Alkompis läsare väljer S, V och Nyans

Valet 2022

publicerad 5 september 2022
- av Jan Sundstedt
Magdalena Andersson kan glädjas över ett överväldigande stöd från araber i Sverige.

Den arabiskspråkiga tidningen Alkompis, med över 2 miljoner följare på Facebook, genomförde härom veckan en egen opinionsundersökning. Resultatet visar att hela 64 procent av dem vet hur de ska rösta och väljer Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet.

Föga överraskande finns även ett starkt stöd för det islamistiska partiet Nyans.

Partiet Nyans är tredje största parti hos arabiskspråkiga nättidningen Alkompis läsare. Det visar en enkät som 1 024 personer besvarade perioden 23 – 30 augusti.


Annonser:


Enligt undersökningen uppgav 26 procent att de ännu inte bestämt vilket parti de ska rösta på. Av dem som bestämt sig uppger 42 procent att man avser att rösta på Socialdemokraterna, 22 procent på Vänsterpartiet och 11 procent alltså på Partiet Nyans.

Partiet Nyans partiledare Mikael Yüksel.

Största parti bland övriga är Moderaterna med 8 procent. Liberalerna och Kristdemokraterna skulle däremot inte vara i närheten av riksdagen om Alkompis läsare fick bestämma. Föga förvånande fick riksdagens för närvarande tredje största parti Sverigedemokraterna endast 5 procent av rösterna.

De viktigaste frågorna för Alkompis väljare uppges vara arbete, lag och ordning, vården och skola och utbildning. De minst viktiga frågorna för partiets sympatisörer: företagande, miljö, pension, äldreomsorg och energi.

Foto: Skärmdump/Dagens Opinion

Huruvida resultatet ska ses i ljuset av tidningens läsarkrets eller i ett större mer landsomfattande perspektiv återstår att se. På lokal nivå finns det dock indikationer på att Partiet Nyans har tillräckligt med väljarstöd för att nå framgångar i till exempel kommunval.


Alkompis

Skriver nyheter från Sverige på arabiska. Namnet kommer från arabiskans ”al” och svenskans ”kompis” och översätts till kompis i bestämd form – ”kompisen”. Namnet anspelar på att ”kompis” är ett av de första orden man lär sig som ny i Sverige, och även att tidningen vill betraktas som läsarens vän.

Alkompis grundades år 2012 av journalisten Mahmoud Agha i Stockholm. Han arbetade tidigare på Sveriges Radios arabiska redaktion och dessförinnan på Euronews i Frankrike. Mellan åren 2018-2020 hade Alkompis även verksamhet på språken tigrinja, somaliska och farsi.

Alkompis har webbplatsen alkompis.se, en månatlig papperstidning, radio på frekvenserna 101,1 och 95,3 i Stockholm närradio, samt webb-TV-kanal på Youtube. I februari 2020 rapporterades det att Alkompis har över 400 000 unika besökare i månaden på alkompis.se.

Nyans

Efter att ha tvingats lämna Centerpartiet inför valet 2018 efter samröre med den turknationalistiska islamistiska rörelsen Grå Vargarna, bildade Mikael Yüksel partiet Nyans. Partiet driver bland annat att muslimer och afrosvenskar ska erhålla en speciell minoritetsställning i Sveriges grundlag på samma vis som judar och samer, samt för att islamofobi ska få en särskild brottsrubricering i landet.

Yüksel avvisar själv beteckningen islamistiskt för partiet och menar att man inte är ett parti specifikt för muslimer utan att man värnar det mångkulturella samhället.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.