Annie Lööf vill regera med S

Valet 2022

publicerad 17 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Annie Lööf bjuder in Magdalena Andersson.

Centerpartiet tycks allt mindre intresserade av en borgerlig valseger. Partiledaren Annie Lööf låter meddela att hon vill samregera med Socialdemokraterna och menar att Magdalena Andersson “har det ledarskap som behövs”.

Med bara en månad kvar till valet sätter Centerpartiet ner foten i regeringsfrågan. I en intervju med DN, bekräftar Annie Lööf det många bedömare och kritiker anat – att Centern kan tänka sig att sitta i regering med Socialdemokraterna. Hon anser också att Magdalena Andersson (S) är den bästa statsministerkandidaten.

Jag ser att Magdalena Andersson har det ledarskap som behövs, klargör Annie Lööf.

Statsminister Magdalena Andersson säger i en kommentar att hon inte vill diskutera specifika regeringsalternativ, om hon efter valet i september skulle få chansen att bilda regering.

Jag kommer inte sätta upp olika låsningar utan jag är öppen för olika former av samarbete i en regeringskonstellation, både koalitionsregering eller en ren socialdemokratisk regering, säger hon till TT.

Avseende inviten till Socialdemokraterna och Magdalena Andersson, understryker förvisso Annie Lööf att ett regeringssamarbete förutsätter ”en politik förankrad mitten” och att budgetsamarbete med Vänsterpartiet inte är aktuellt.

C är ett borgerligt liberalt mittenparti. Vi kommer fortsatt inte att ha något organiserat budgetsamarbete med V. Vi är öppna för ett fortsatt samarbete över blockgränsen, säger Annie Lööf.

Nooshi Dadgostar kallar uttalandet för “absurt”. Foto: faksimil/SVT

Inte kan hon väl tro att hon skulle sitta i en regering på våra mandat men inte samarbeta med oss? Nej, Sverige behöver en majoritetsregering, då ingår V om SD ska hållas borta från inflytande, kommenterar Nooshi Dadgostar Lööfs uttalanden.

Från oppositionen kommer inte helt oväntat stark kritik och man menar att Lööf och Centerpartiet sviker sina tidigare borgerliga ideal.

Det är bra att Centerpartiet nu satt ned foten och tydligt inför valet redovisar för väljarna att en röst på C är en röst på det röda laget. Nu ska C förhandla fastighetsskatt och företagande med V och skogens och landsbygdens villkor med MP, kommenterar Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!