Åldringar vaccinerades – får ändå inte träffa sina anhöriga

Coronarepressionen

publicerad 10 februari 2021
- av Isac Boman
Trots vaccinationer får äldre inte träffa sina anhöriga.

Flera åldringar på äldreboenden menar att de blivit lovade att de skulle få träffa sina anhöriga – bara de vaccinerade sig. Så har dock inte skett och nu känner de sig lurade och boende har uttryckt att de inte orkar mer utan vill ta livet av sig.

91-åriga Karin bor på äldreboendet Villa Magnolia i södra Stockholm och tog vaccinsprutorna mot covid-19 just för att hon blivit lovad att allt skulle bli ”bra” om hon gjorde det och att hon trodde att hon då skulle få träffa sina anhöriga igen.

– Vi har alla pratat om att det ska bli bra. De har lovat att när man får de här sprutorna ska det vara ok. Men det är ju inte det.

Besöksförbudet ligger kvar och åldringarna känner sig lurade. Vissa har till och med förlorat viljan att leva.

– Det är åt helvete. Ett tag tänkte jag hoppa från balkongen, säger 97-årige Bengt som lät sig injiceras i förhoppningen att livet skulle återgå till det mer normala.

Enligt Teliakanalen TV4 har omkring 40 kommuner fortfarande besöksförbud och personalen vittnar om att de boende har förlorat sin livslust och är starkt kritiska till att de själva inte tillåts bestämma över sina liv.

Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) skyller ifrån sig och hävdar att det är lagstiftningen som gör att åldringarna inte får ta emot besök på sina rum och att man förlängt besöksförbudet ”för att vara på den säkra sidan”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.