22-årige afghanen häktad efter knivattacken

publicerad 5 mars 2021
- av Sofie Persson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den 22-årige afghanen som utförde knivattacken i Vetlanda är nu häktad och på sannolika skäl misstänkt för sju fall av försök till mord.

Det var under onsdagen som 22-åringen tog en kniv och högg människor vilt vid Vetlanda Resecentrum, rapporterade Nya Dagbladet under gårdagen. Afghanen sköts sedan ner av polis och kunde arresteras. Då hade han hunnit knivhugga sju personer. Personerna vårdas på sjukhus och deras tillstånd beskrivs som stabila just nu.

I går bekräftade Åklagarmyndigheten att mannen är häktad för misstänkt mordförsök på de sju personer han högg. På en presskonferens med polisen i Vetlanda säger åklagare Adam Rullman att han inte vill kommentera om mannen erkänt eller inte då han inte hade en advokat närvarande vid inledande förhör. 22-årigen har dock tilldelats en försvarsadvokat nu. Han säger också att man inte i nuläget vet motivet och att det måste utredas för att se om det kan röra sig om till exempel terrorbrott.

Sådant som kopplingar till landet, pågående asylansökan, hans psykiska mående är sådant som kommer bli intressant att utreda för att klarlägga motiv. Jag har inget svar på det nu men vi utreder naturligtvis det, säger Rullman till Shibsted-tidningen Aftonbladet.

Häktningsförhandlingarna kommer preliminärt att pågå idag, fredag, på Eksjö Tingsrätt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!