Afghan knivhögg sju i Vetlanda

publicerad 4 mars 2021
- av Per Nordin
Den misstänkte afghanen grips av polis.

En 22-årig afghan löpte amok i Vetlanda under onsdagen och knivhögg minst sju personer. Gärningsmannen har bara varit skriven i Sverige sedan 2018 och misstänks nu för terrorbrott.

Det var vid 15-tiden under onsdagen som afghanen oprovocerat började attackera människor med kniv. Mannen ska ha börjat knivhugga människor på Pressbyrån vid Vetlanda Resecentrum och sedan gått vidare och angripit personer även vid en blombutik och Willys en bit bort.

Den  afghanske terroristen kunde sedan skjutas av polis i närheten av en av stadens grundskolor men hade då redan hunnit knivhugga minst sju personer varav flera har fått livshotande skador och kämpar för sina liv.

Enligt uppgifter ska afghanen ha skjutits i benet av polis – omkring 15 minuter efter att det första larmet inkom. Gärningsmannen är tidigare dömd för att ha använt cannabis och ska enligt vittnesuppgifter ha talat mycket dålig svenska.

– Han pratade väldigt dålig svenska och ingen engelska så det var svårt att få kontakt, säger en granne till judiskägda Bonniertidningen Dagens Nyheter och en annan berättar att afghanen hade kontakt med socialtjänsten i kommunen.

Noterbart är att polisen först rubricerade attackerna som mordförsök men att man senare ändrade rubriceringen till misstänkt terrorbrott.

Gärningsmannen själv vårdas också på sjukhus men hans skador bedöms inte som livshotande. Han ska ha folkbokförts i Sverige så sent som 2018 och flyttade till sin nuvarande bostad i Vetlanda från en mindre ort i närheten för mindre än ett år sedan. Personer som träffat afghanen utesluter heller inte att han kan ha varit psykiskt sjuk.

Lokaltidningen Vetlandaposten rapporterar om hur en man som knivhuggits av afghanen sprang in i en blomsterbutik för att söka hjälp då han blödde kraftigt ur axeln.

– Det strömmar blod från axelpartiet, så vi hämtar handdukar och lägger ett tryck på såret. En kund frågar om den kan hjälpa till och springer till vårdcentralen Aroma för att hämta hjälp, säger butiksägaren Åsa Karlqvist.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!