Trots rapporter om allvarliga vaccinskador ska en ny brittisk studie av Astra Zenecas coronavaccin nu involvera barn så unga som sex år. Omkring 300 barn som ska nu injiceras experimentellt med läkemedelsjättens produkt för att ta reda på hur de påverkas av vaccinet.
Trots allvarliga rapporter om vaccinskador bland annat innefattande ryggmärgsinflammation från testerna av Astra Zenecas kritiserade vaccin, ska man nu testa vaccinet experimentellt på barn så unga som 6 år under nya kliniska tester som strax drar igång vid Oxfords universitet.
– Även om de flesta barn är relativt opåverkade av coronavirus och det är osannolikt att de blir sjuka med infektionen, är det viktigt att fastställa säkerheten och immunsvaret mot vaccinet hos barn och ungdomar eftersom vissa barn kan dra nytta av vaccination, hävdar professorn Andrew Pollard som leder studien i en kommentar till neokonservativa Sky News.
Detta blir första gången som ett coronavaccin testas på så unga barn. Tidigare har studier dock genomförts på tonåringar mellan 17 och 18 år.
Tanken är att barnen ska få sina vaccindoser med en till tre månaders mellanrum och att man under tiden ska övervaka dem och se vilken metod som är mest effektiv när det kommer till att trigga igång immunförsvaret. Man kommer också att ta minst fem blodprov under testperioden för att se hur länge kroppens immunförsvar reagerar på vaccinet.
240 av de totalt 300 barnen i studien kommer att injiceras med coronavaccinet – de övriga 60 kommer att injiceras med äldre ett vaccin mot hjärnhinneinflammation.
Brittiska hälsomyndigheter hoppas att de kontroversiella coronavaccinen kommer att visa sig effektiva på barn och att ett licensierat vaccin till barn kan vara färdigt för lansering i slutet av 2021.
Noteras kan i sammanhanget att barnläkare och forskare även i Sverige pekat på att barn, i den mån de drabbas av covid-19, inte alls drabbas lika hårt av sjukdomstillståndet som äldre. Det finns heller ingenting som tyder på att de skulle smitta mer än vuxna när de väl blivit sjuka.