Torbjörn får rätt till ersättning för vaccinets bieffekter

publicerad 4 november 2013

23-åriga Torbjörn Kiil Karlsen från norska Andöya valde att gå till rätten efter att han fick multipel skleros (MS) av MPR-vaccinet han tog som 12-åring. Nu dömer tingsrätten i Oslo att den norska staten ska kompensera Torbjörn.

Båda parter i målet är överens om att Torbjörn Karlsen Kiil fick de första symptomen på MS kort efter att han hade fått mässling, påssjuka och röda hund som 12-åring. Enligt tingsrätten kunde inte den norska staten motbevisa att MPR-vaccinet orsakade att Torbjörn drabbades av MS, rapporterar Aftenposten.no.

Det var 2002 som Torbjörn vaccinerades. Hans föräldrar märkte direkt av, vad de då inte visste var vaccinets biverkningar, att Torbjörn förändrades och hade smärtor i ryggen. Åtta år efter vaccineringen kontaktade Torbjörns mamma sjukhuspersonal och fick reda på att de första symptomen på MS kommit redan en vecka efter vaccineringen.

Idag kan inte den 23-åriga Torbjörn Karlsen Kiil arbeta med byggmaskiner eftersom hans sjukdom gör arbetet för tungt. Torbjörn vet inte om han kommer att kunna jobba i framtiden, men ändå känner han sig lättad över Oslo tingsrätt beslut att han ska få ersättning från staten.

Torbjörns mamma är även hon nöjd med tingsrättens beslut och att den norska staten ställs inför rätta.

Ersättningen kommer först när domen är slutgiltig  men jag ser ändå det här som en stor seger, säger hon till Aftenposten.no.


Fakta: Multipel skleros

Multipel skleros, oftast förkortat MS, är en neurologisk sjukdom som drabbar centrala nervsystemet.

Vanliga symtom är känselbortfall, pareser (förlamning), domningar, dubbelseende, urinträngningar, yrsel och onormal trötthet.

Det finns idag ingen botande behandling mot multipel skleros. Sjukdomen kan dock påverkas av bromsmediciner med dämpande inverkan på immunsystemet.

(Källa: Wikipedia)
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.