Tidig demens av alkohol och stroke

publicerad 20 augusti 2013

Alkoholförgiftning, stroke och användning av antipsykotiska läkemedel ökar risken för demenssjukdomar flera gånger enligt en ny studie från Umeå universitet.

Tidig demens, så kallad young-onset dementia, är en form av demens som drabbar personer före 65 års ålder. En grupp forskare vid Umeå universitet har följt nästan en halv miljon män under en tidsperiod av nästan 40 år, från det att de mönstrade mellan åren 1969 och 1980, för att studera om de kunde se några riskfaktorer, enligt ett pressmeddelande.

Under uppföljningen drabbades 487 män av tidig demens, som diagnostiserades när de var i genomsnitt 54 år gamla.

Studien visar att den riskfaktor som hade starkast koppling till utveckling av tidig demens under uppföljningsperioden var alkoholförgiftning, vilket ökade risken för demenssjukdom nära fem gånger. Stroke och användning av antipsykotiska läkemedel ökade risken för demenssjukdom nära tre gånger.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.