Studie: Lågenergilampor innehåller cancerframkallande kemikalier

publicerad 16 oktober 2013

En forskargrupp slår larm om de kemikalier som finns i lågenergilampor. Enligt en studie ger lågenergilamporna ifrån sig cancerframkallande kemikalier när de slås på.

Kemikalierna kan läcka ut som ånga när lågenergilamporna slås på och om kroppen utsätts för ämnena kan det ge upphov till cancer.

Några av de cancerframkallande kemikalierna som påträffats i lamporna är fenol, naftalen och styren. Forskargruppen som står bakom studien avråder från att använda lågenergilampor i närheten av människor.

– Det är viktigt att såna här cancerframkallande ämnen hålls så långt bort som möjligt från den mänskliga miljön, säger Peter Braun, en av de som arbetat med studien, till Daily Telegraph.

Det brittiska hälsodepartementet hävdar dock att lågenergilamporna är säkra och uppmanar inte konsumenterna att ”drabbas av panik”. Sedan EU införde det gradvisa förbudet mot glödlampor har användningen av lågenergilampor ökat kraftigt.

Lågenergilamporna påstås även kunna ge upphov till celldöd. Bland annat sågs ökad oxidativ stress, i motsats till de vanliga glödlamporna.

 

Se ett engelskt program om problemen med lågenergilamorna här:
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.