Studie: Lågenergilampor innehåller cancerframkallande kemikalier

publicerad 16 oktober 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En forskargrupp slår larm om de kemikalier som finns i lågenergilampor. Enligt en studie ger lågenergilamporna ifrån sig cancerframkallande kemikalier när de slås på.

Kemikalierna kan läcka ut som ånga när lågenergilamporna slås på och om kroppen utsätts för ämnena kan det ge upphov till cancer.

Några av de cancerframkallande kemikalierna som påträffats i lamporna är fenol, naftalen och styren. Forskargruppen som står bakom studien avråder från att använda lågenergilampor i närheten av människor.

– Det är viktigt att såna här cancerframkallande ämnen hålls så långt bort som möjligt från den mänskliga miljön, säger Peter Braun, en av de som arbetat med studien, till Daily Telegraph.

Det brittiska hälsodepartementet hävdar dock att lågenergilamporna är säkra och uppmanar inte konsumenterna att “drabbas av panik”. Sedan EU införde det gradvisa förbudet mot glödlampor har användningen av lågenergilampor ökat kraftigt.

Lågenergilamporna påstås även kunna ge upphov till celldöd. Bland annat sågs ökad oxidativ stress, i motsats till de vanliga glödlamporna.

 

Se ett engelskt program om problemen med lågenergilamorna här:

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!