Hälsa

Studie: Koffein förbättrar inte kreativiteten eller arbetsminnet

En kopp kaffe på morgonen gör dig inte mer kreativ.

Koffein kan möjligtvis öka förmågan att fokusera och lösa problem. Det kan däremot inte stimulera kreativiteten eller arbetsminnet, visar en ny studie.

Även om det länge varit vedertaget att kaffe kan höja ditt fokus och göra dig piggare, har koffeinets effekter på kreativiteten inte studerats särskilt noggrant.
– I den västerländska kulturen är koffein stereotypt förknippat med kreativt arbete och livsstilar, från författare och deras kaffe till programmerare och deras energidrinkar och det finns mer än ett korn av sanning i de här stereotyperna, förklarade forskaren Darya Zabelina vid Arkansas universitet.

När det kom till konvergent tänkande, alltså tänkande inriktat på att hitta en förutbestämd lösning så kunde koffein öka förmågan. När man istället mätte divergent tänkande, alltså att skapa multipla kreativa lösningar på samma problem så visade det sig att koffein inte hade någon mätbar effekt alls.

80 frivilliga deltog i studien och fick ta koffeintabletter motsvarande en stark kopp kaffe eller tabletter som var placebo. När det kom till kreativ problemlösning så märktes ingen skillnad mellan testgrupperna och man såg också att arbetsminnet inte heller förbättrades särskilt av koffeinet.

Samtidigt noterade man att varken arbetsminnet eller det kreativa tänkandet försämrades av koffeinet, varför forskarnas råd är att de som vill dricka sitt kaffe ändå kan fortsätta att göra det.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!