Följande exempel borde avfärda den föråldrade och felaktiga myten att man måste äta kött och annan animalisk kost för att bli stark, uthållig och framgångsrik inom sport. Det är även en myt att det endast är kött som innehåller så kallat fullvärdigt protein. Även växter innehåller fullvärdigt protein och växter är dessutom mer näringsrika än animalisk kost och innehåller fibrer som saknas i animalisk kost.
Det första exemplet gäller tennisstjärnan Venus Williams. När hon skulle spela Grand Slamturneringen US Open 2011 var hon tvungen att bryta turneringen på grund av sjukdom. Läkarundersökningen visade att hon led av Sjögrens syndrom. Sjögrens syndrom är en autoimmun sjukdom som skapar torrhet i ögon och mun men den kan även medföra ledproblem och cirkulationsstörningar i fingrar. Enligt 1177 vårdguiden finns det ingen bot för denna sjukdom utan man kan endast lindra den med hjälp av olika läkemedel. Venus uppgav i en intervju att hon bland annat var torr i ögon och mun. Hon tappade känseln i fingrar och hon blev orkeslös. Hon upplevde att hennes tennisracket kändes som om den var gjord av cement.
Venus bestämde sig för att byta ut sin animaliska kost till en helt växtbaserad kost. Efter en tid blev hon bättre och symptomen på sjukdomen släppte. 2017 gick Venus till två Grandslamfinaler i singel som den äldsta spelaren i damtennis någonsin vid 37 års ålder. Hon har vunnit 49 WTA titlar i sin karriär inklusive sju Grand Slam titlar. Även i Venus fall visade det sig att det går att bota kroniska sjukdomar med växtbaserad kost trots att den skolmedicinska sjukvården ofta säger att det inte finns någon bot.
Martina Navratilova, en legendar i damtennis var vegan. Hon vann 18 Grand slam titlar varav nio i Wimbledon. Martina vann US Open i mixad dubbel sex veckor före sin 50 årsdag.
Carl Lewis, friidrott. Lewis anses av många som den största idrottsmannen genom tiderna. Vid 30 års ålder övergick han till att äta en växtbaserad kost från att tidigare ha ätit en animalisk kost. Lewis säger i en intervju att han blev bättre och snabbare sedan han hade börjat med växtbaserad kost.
1991 gjorde han sitt snabbaste lopp och vann guld på 100 meter i VM i friidrott i Tokyo och han slog även världsrekordet i det loppet. Detta skedde samma år som han övergick till en växtbaserad kost. Carl Lewis tävlade för den ledande friidrottsklubben Santa Monica. Han övertalade även sina lagkamrater att övergå till en växtbaserad kost som ett team. Eftersom Lewis klubbkamrater såg att han blev både snabbare och starkare av växtbaserad kost, började de att äta växtbaserad och även de blev bättre. Lewis vann nio OS guld och ett OS silver och åtta VM guld.
Edwin Moses, 400 meter häck var vegan. Moses vann osannolika 122 raka lopp under tio års tid och han var oskadad under dessa år. Han innehade även världsrekordet. Han var den förste 400 meters häcklöparen som tog 13 steg mellan häckarna mot det normala 14 steg. Han anses som en av världens främsta friidrottare genom tiderna med två OS guld och två VM guld.
Richard Roll är en ultramaratonatlet. Vid 39 års ålder hade Richard genomgått 100 dagars rehabilitering för sitt alkoholmissbruk. En kväll när han skulle gå upp på andra våningen i sitt hus var han tvungen att vila i trappan för att han blev så andfådd. Då blev han rädd och han bestämde sig för att han skulle börja att leva sunt. Richards fru åt vegetarisk kost och hon hade tidigare gett honom flera böcker om hälsa och näringsrik kost. Richard hade varit helt ointresserad av detta tills episoden i trappan uppstod.
Han bad sin fru om hjälp att förändra sin kost och hon satte då ihop ett detox-program för Richard. De första två dagarna med detox-programmet var tuffa för honom men på den fjärde dagen blev han allt bättre och efter sju dagar hade Richard fått sån energi att han “klättrade på väggarna”. Han började därför att motionera. Efter att ha cyklat och joggat en tid kände han att han kunde springa långt utan att bli speciellt trött och han fick då tanken att ställa upp i något motionslopp. Vid 45 års ålder hade han tappat 25 kilo i vikt. Han anmälde sig till ett ultramaratonlopp år 2008 och han slutade på elfte plats i tävlingen. År 2009 blev han utsedd till en av 25 Fitest man i världen av tidningen Mens Fitness Magazine. Vid 50 års ålder genomförde Richard fem Ironman-lopp på sju dagar. Han har sedan dess genomfört många ultramaratonlopp i sin karriär och han anser att en oraffinerad växtbaserad kost håller honom frisk, skapar energi och uthållighet.
Barny Du Plessis, bodybuilder. Barny vann bodybuildingtävlingen Mr Universe år 2014 i klass 4. Han säger att om någon fortfarande tror att veganer inte kan vara starka så uppmanar han dem att genomföra ett träningspass med honom. Det finns många andra utövare inom bodybuilding och styrketräning som är veganer.
För den intresserade kan man söka på Youtube, Vego bodybuilding eller gå in på webbsidan VeganBodybuilding.com. När man ser dessa killar i filmerna kan man knappast beskylla dessa utövare av bodybuilding och styrketräning för att vara taniga eller svaga, istället är de både stora och starka. Genomgående för dessa veganer är att de upplever att de har blivit friskare, har mer energi och blivit starkare sedan de har övergått från en kött- och animalisk diet till en växtbaserad diet.
David Carter, professionell spelare i amerikansk fotboll. Han led av svår tendinit. Tendinit innebär att olika senor i kroppen kan vara inflammerade. David uppger att han hade så ont att han hade svårt att ta sig ur badkaret. Eftersom han hade läst om att mjölkprodukter kunde förorsaka olika former av tendinit beslöt han sig för att bli vegan från den ena dagen till den andra. Hans fru hade varit vegan de senaste sex åren. Under första månaden med vegankost förbättrades tillståndet och David gick ner 20 kilo i vikt. Han blev både starkare och snabbare. Efter två månader med växtbaserad kost var alla symptom på sjukdomen borta och han slog sina tidigare rekord i bänkpress och benböj. Vid en intervju fick han frågan vad hans lagkamrater tyckte om att han blivit vegan svarade David att de inte säger så mycket eftersom han är större än de flesta spelarna i laget. När han träffar människor har de svårt att tro honom när han säger att han är vegan eftersom han är 195 cm lång och väger 136 kilo.
Patrik Baboumian, “Världens starkaste vegan”. Från att tidigare ha tävlat i bodybuilding ställde Patrik upp i tävlingen: Starkaste Mannen i Tyskland år 2011 och han vann 105-kilosklassen. Han var vegetarian men sedan övergick han till att bli vegan. Han var orolig att han skulle tappa i styrka och i muskelvolym med en vegankost. Istället hände det motsatta, han fick större muskler och han blev starkare. År 2012 slog Patrik Guinness världsrekord i att hålla en 20 kilos vikt på raka armar framför kroppen i längst tid. År 2013 slog han världsrekord genom att gå 10 meter med den tyngsta vikten på axlarna och han klarade 555kg!
Några siffror på veganen Patriks styrka: Ben böj, 370 kg, marklyft 350 kg, 200 kg lyft över huvudet. Han tränar nu att gå med 620kg på axlarna och han klarat flera meter med denna vikt.
De exempel som jag har hänvisat till visar med all tydlighet att det går att bli starkare, snabbare och mer uthållig genom att äta växtbaserad mat. Genomgående för dessa atleter är att de uppger att de har blivit friskare och har mer energi sedan de har börjat äta en växtbaserad kost. Dessutom återhämtar de sig snabbare efter träningspassen och de blir mindre trötta av träningen. Det förefaller vara en positiv trend inom styrketräning och bodybuilding att allt fler av dessa utövare överger en kött- och animalisk kost för att istället övergå till en växtbaserad kost.
Förhoppningsvis kan nämnda exempel inspirera flera att prova en oraffinerad, växtbaserad kost vare sig man tränar eller inte tränar. Inte minst mot bakgrund av att tusentals vetenskapliga studier har bevisat att en oraffinerad, växtbaserad kost skapar långsiktig hälsa, förebygger och botar sjukdom. En animalisk kost skapar däremot ohälsa och ökar markant risken för att olika sjukdomar skall uppstå. Det borde var hög tid att avliva den föråldrade och felaktiga myten att vi måste äta kött och animalisk kost.
Det är självklart upp till var och en vilka val man skall göra när det gäller sin långsiktiga personliga hälsa och kunna förebygga sjukdomar. Även om man har utvecklat någon sjukdom finns det tydliga bevis och dokumenterade fall där en oraffinerad, växtbaserad kost har visat att patienter både har vänt och blivit friska från sin sjukdom trots att läkare inom skolmedicin och sjukvård anser sjukdomen som obotlig. Därför är det av största vikt att vi tar ett personligt ansvar och gör det vi kan för att hålla oss friska och undvika sjukdom så långt det är möjligt. Att övergå till oraffinerad växtbaserad kost är en win situation för den enskilda människan och det är förmodligen den bästa livsinvestering vi någonsin kan göra. Hälsan är det viktigaste och det är endast vi själva som kan ta ansvar för och påverka vår hälsa beroende på vad vi väljer att äta och dricka.
Bo G Jonsson