Snart kan danskarna börja odla egen medicinsk cannabis

publicerad 19 juli 2017

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Danmark väntas det från och med i höst bli lagligt att odla cannabis i medicinskt syfte, vilket man skulle bli första land i Norden att tillåta.

Den liberal-konservativa danska regeringen kommer att kunna driva igenom förslaget, med stöd av Dansk Folkeparti, om att göra det möjligt för lantbrukare att odla medicinsk cannabis redan i höst. Nyligen blev det klart att det från och med årsskiftet kommer att kunna gå att få medicinsk cannabis utskrivet från läkare, rapporterar TV2.

Men det är inte vem som helst som kan börja odla cannabis. Enligt regeringen kommer endast lantbrukare som uppfyller vissa krav att tillåtas odla cannabis – som man tidigare gjort i Nederländerna.

Det här är inte något man kan odla i en trädgård eller på ett fält. Vi måste ha rätt växter med rätt innehåll, säger Liselott Blixt, hälsopolitisk talesperson för Dansk Folkeparti, till TV2.

Regeringen hoppas att projektet med medicinsk cannabis ska inbringa nya jobb till Danmark under de fyra år som projektet kommer pågå. Samtidigt oroas den svenska tullen över att smugglingen av cannabis från Danmark till Sverige kommer öka när lagförslaget går igenom.

När lagförslaget går igenom kommer Danmark att bli det första landet i Norden som tillåter odling av medicinsk cannabis. Däremot finns det möjlighet att få cannabis utskrivet på recept från läkare i både Norge och Finland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!