Sjuksköterska larmar: Patienter smittas med covid-19 på sjukhusen och dör

Coronavirusets spridning

publicerad 24 juni 2020
- av Markus Andersson
Patienter smittas av covid-19 på amerikanska sjukhus.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sjuksköterskan Erin Olszweski vill att världen ska få veta vad som händer på amerikanska sjukhus, hur patienter vanvårdas och hur icke-smittade patienter dör av covid-19 efter att ha lagts i samma sjukhussalar som bekräftat smittade patienter. Samtidigt berättar hon om hur även unga människor tas av livsuppehållande vård även om deras familjer ber om att vården ska fortsätta.

Olszewski berättar att patienter som vid flera tillfällen testats negativt för covid-19 ändå skrivits in på Elmhurst Hospital som coronasmittade och lagts in tillsammans med bekräftat coronasmittade patienter, vilket lett till att smittan överförts till den första gruppen och att de i flera fall dött – av en smitta som de fått på sjukhuset.

Olszweski som arbetar som sjuksköterska vid Elmhurst Hospital i New York har också filmat med dold kamera när hon talar med en annan sjuksköterska som inte heller förstår varför de sätter patienter som testats negativa för covid-19 tillsammans med bekräftat smittade. De konstaterar också att patienter fått coronasmittan på sjukhuset genom att placeras med patienter som redan är sjuka i viruset och att sjukhusen alltså direkt riskerar patienternas liv.

– Jag kände bara att jag som sjuksköterska har en plikt att skydda mina patienter och jag kunde inte bara vara tyst. Människor har en rätt att veta vad som pågår, berättar hon och förklarar vidare att det enda sättet att kunna bevisa missförhållandena på sjukhuset var genom dokumentation.

– Människor runt om i USA och människor runt om i världen har blivit bedragna, konstaterar hon vidare och pekar på hur folk kommer till sjukhusen och förväntar sig att bli omändertagna. Istället menar hon att många av de patienter som kommer in aldrig kommer ut därifrån igen, och att sjukhusens agerande förstör både liv, familjer och den amerikanska ekonomin.

– Allting du hör om de här siffrorna är en lögn, de är baserade på lögner och vanvård, hävdar hon.

https://youtu.be/kIngGuof9E0

En person kommer in med exempelvis stroke och testas då för covid-19, varefter det tar 5 – 10 dagar för att få sitt testresultat bekräftat. Under tiden läggs patienter i salar och coronasmittade blandas med icke-smittade patienter, vilket leder till att sjukhusen skapar en pandemi och gör så att smittan sprids. De snabbare testerna köps inte in av sjukhusen – helt enkelt eftersom de anses för dyra. Enligt en läkare är också efterfrågan på snabbtesterna hög och de med mest pengar tar dem först, varför sjukhus som Elmhurst blir utan.

Olszweski förklarar vidare att en övervägande majoritet av sjuksköterskorna på golvet håller med henne om att patienterna vanvårdas och att sjukhusen missköts, men att folk är rädda för att ställa frågor eller kritisera för att de då kan komma att förlora sina jobb. Ett flertal sjuksköterskor hon pratat med har rått henne att inte ”ställa till problem” just eftersom man är rädda för att sparkas, istället väljer man att vara tysta och fortsätta medverka i vanskötseln av patienterna som riskerar att kosta deras liv.

Hon berättar också att de uttryckligen förbjöds från att ge patienterna hydroxiklorokin och zink, och om någon ändå skulle ge det enligt studier effektiva läkemedlet till patienter så skulle dessa bli av med jobbet. Detta efter order från New Yorks guvernör Andrew Cuomo. Samtidigt noterar hon att medicinsk personal och sjukhus fick ansvarsfrihet under coronakrisen, vilket innebär att de inte kan ställas till svars för vanvård eller felbehandling av patienter, ens om de skulle avlida.

Olsweski berättar också om hennes värsta dag på jobbet när man lät bli att ge livsnödvändig vård till en 37-årig patient som låg i respirator. En läkare hörs i ett smyginspelat ljudklipp berätta att man har antagit en ny policy under coronapandemin och att färre nu ska få livsuppehållande vård – däribland 37-åringen. Detta även om familjen inte godkänner det.

– Allt jag kan tänka på är att han visste att vi slogs för honom när han dog, säger Olsweski med gråt i halsen.

Det stämmer alltså inte att offren för covid-19 bara är åldringar som ändå inte hade haft långt att leva. Sjuksköterskan berättar att även unga patienter dör och att sjukhusen försöker dölja det, samtidigt får familjerna inte ens besöka sina anhöriga som är på väg att mista sina liv.

– Om de här patienterna inte har en bra sjuksköterska så har de ingen chans alls. Och även om de får en bra sjuksköterska, vad säger att sjuksköterskan eller läkaren på nästa skift också kommer att vara bra?, förklarar Olsweski och menar att det är viktigt att kämpa för patienternas rätt.

Hon menar också att den policy som nu har implementerats på Elmhurst och andra sjukhus går emot allting de någonsin fått lära sig under sin sjukvårdsutbildning och allt vad det innebär att vara sjuksköterska.

– Vad som än krävs och vilka risker jag än måste ta så vill jag veta att jag ger patienterna och deras familjer den rättvisa de förtjänar.

37-åringen som avled fick coronaviruset under sin sjukhusvistelse, han hade inte viruset när han anlände dit, varför Elmhurst kan anklagas för att ha orsakat hans och många andras död.

– Vi behöver en federal utredning omedelbart, deklarerar Olsweski och menar vidare att man måste gå igenom all dokumentation i sjukhusen för att se hur omfattande vanskötseln har varit och meddela de avlidna patienternas familjer vad som faktiskt har skett.

– Vi måste gå till den allra högsta makten eftersom jag bara är en person men jag vet ändå att det finns många där ute som har betydligt mer inflytande än vad jag har. Jag är beredd att riskera vad som helst för att få rättvisa, inte bara till patienterna och deras familjer men också till resten av världen.

Erin Olsweskis berättelse kan ses i sin helhet här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!