Rödbetan är en vanlig rotgrönsak på matbord runtom i Sverige och är rik på viktiga mineraler och vitaminer. Här är en topplista över några av rödbetans hälsosamma fördelar.
Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 19 december 2018.
1. Blodtryckssänkande.
Rödbetsjuice innehåller nitrat som i kroppen ombildas till blodkärlsvidgande kväveoxid. Detta förbättrar cirkulationen, vilket även påverkar hjärnan gynnsamt, och sänker därmed det systoliska blodtrycket.
Studier visar att ett litet dricksglas (250 milliliter) kan vara tillräckligt för att sänka blodtrycket med 4-5 enheter.
2. Inflammationsdämpande.
Rödbetans höga innehåll av aminosyran betain skyddar proteiner, enzymer och celler från negativa effekter av vardagens stress. Kombineras rödbetsjuice med ingefära förstärks betainets antiinflammatoriska verkan ytterligare.
3. Stödjer kroppens reningsprocess.
Betalain (det röda färgämnet) och metionin ökar utrensningen av toxiner som redan brutits ned av levern, samt motverkar ansamling av fettsyror och gifter i levern.
4. Även bladen är nyttiga.
Något oväntat är faktiskt blasten bland de nyttigaste delarna. Bladen innehåller bland annat höga halter protein, fibrer, kalium, magnesium, kalcium, järn, jod, lutein och vitaminerna A, C och B6.
Fibrerna i bladen motverkar dessutom förstoppning, medan luteinet motverkar makuladegeneration.
5. Motverkar cancer.
”Ferenczis Effekt”, efter upphovsmannen Alexander Ferenczi, är en tumörhämmande verkan av rödbetans betacyanin. Denna flavonoid ökar cellernas syreupptag och hjälper därmed dessa att bibehålla sin halt av det cancerbekämpande c-vitaminet.
Sambandet mellan syre och cancer har länge varit välkänt, rödbetor kan dramatiskt öka syrenivåerna i blodet (400 procent).
Detta förbättrade syreupptag kan, tillsammans med den höga halten järn, motverka cancer genom att öka nybildandet av syretransporterande röda blodkroppar.
Rödbetor anses också vara utomordentliga för att rena lever, njurar och lymfsystem, vilket främjar bildandet av nya friska celler.
De anticancerogena egenskaperna hos rödbetor minskar dock under uppvärmning. Därför är rödbetsjuice, som görs på råa rödbetor, att föredra.
6. Ökar sexlust och potens.
Betorna innehåller också ovanligt höga halter av mineralet boron, som ökar produktionen av det manliga afrodisiakumet testosteron vilket ökar livsglädjen (libido), spermiernas rörlighet och fruktsamhet med mera.
7. Ökar energi.
Den höga halten kolhydrater och nitrat förbättrar uthålligheten, och nitratet ombildas till nitrit redan vid kontakt med bakterierna i munhålan.
När nitrit kommer ut i blod och muskler omvandlas det till kväveoxid, som gör blodkärlen mjukare och större.
Detta minskar syreförbrukningen vid lågintensiva övningar och ökar uthålligheten vid högintensiva.
8. Skyddar ögonen.
Betakaroten hjälper till att minska makuladegeneration och den rikliga mängden A-vitamin skyddar ögonen från skadliga effekter av fria radikaler.
9. Förebygger stroke.
Kaliumbrist kan vara en utlösande faktor för hjärtinfarkt och stroke då det är kärlvidgande. Rödbetans höga halter motverkar ansamling av plack i artärer och kärlväggar vilket minskar risken för blodproppar
10. Motverkar rynkor och för tidigt åldrande.
Enligt en artikel i tidskriften Food Research International, som publicerades i juli 2011, neutraliserar rödbetans betain skadliga effekter av mikrober, virus och fria radikaler.
Det höga innehållet antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen motverkar de flesta åldersrelaterade tillstånd, och som alternativ till dyra hudvårdsprodukter kan det vara värt att prova rödbetan då den skyddar huden inifrån och ut.
Rödbetans lykopen hjälper huden att bibehålla sin elasticitet och skyddar mot skadlig ultraviolett strålning .
Man bör dock observera att inte låta små barn äta rödbetor. Det är också bra att själv vara någorlunda återhållsam, då de höga halterna oxalater påtagligt kan öka risken för gikt.
Per Johansson