MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 21 maj 2025

onsdag 21 maj 2025

Rödbetans 10 fantastiska fördelar för hälsa och skönhet

publicerad 9 december 2018
rodbetor
rodbetor2
rodbetor3
rodbetor4
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Rödbetan är en vanlig rotgrönsak på julbord runtom i Sverige, den är också rik på viktiga mineraler och vitaminer. Här är en topplista över några av rödbetans hälsosamma fördelar.

1. Blodtryckssänkande

Rödbetsjuice innehåller nitrat som i kroppen ombildas till blodkärlsvidgande kväveoxid. Detta förbättrar cirkulationen, vilket även påverkar hjärnan gynnsamt, och sänker därmed det systoliska blodtrycket.

Studier visar att ett litet dricksglas (250 milliliter) kan vara tillräckligt för att sänka blodtrycket med 4-5 enheter.

2. Inflammationsdämpande

Rödbetans höga innehåll av aminosyran betain skyddar proteiner, enzymer och celler från negativa effekter av vardagens stress. Kombineras rödbetsjuice med ingefära förstärks den antiinflammatoriska verkan ytterligare.

3. Stödjer kroppens reningsprocess

Betalain (det röda färgämnet), och metionin ökar utrensningen av toxiner som redan brutits ned av levern, samt motverkar ansamling av fettsyror och gifter i levern.

4. Även bladen är nyttiga

Något oväntat är faktiskt blasten bland de nyttigaste delarna. Bladen innehåller bl.a. höga halter protein, fiber, kalium, magnesium, kalcium, järn, jod, lutein och vitaminerna A, C och B6.

Fibrerna i bladen motverkar förstoppning och luteinet motverkar makuladegeneration.

5. Motverkar cancer

”Ferenczis Effekt”, efter upphovsmannen Alexander Ferenczi, är en tumörhämmande effekt av rödbetans betacyanin. Denna flavonoid ökar cellernas syreupptag och hjälper därmed cellen att bibehålla sin halt av det cancerbekämpande c-vitaminet.

Sambandet mellan syre och cancer har länge varit välkänt, rödbetor kan dramatiskt öka syrenivåerna i blodet (400 procent).

Detta förbättrade syreupptag kan, tillsammans med den höga halten järn, motverka cancer genom att öka nybildandet av syretransporterande röda blodkroppar.

Rödbetor anses också vara utomordentliga för att rena lever, njurar och lymfsystem, vilket främjar bildandet av nya friska celler.

Det anticancerogena hos rödbetor minskar dock under uppvärmning. Därför är rödbetsjuice, som ju görs på råa rödbetor, att föredra.

6. Ökar sexlust och potens

Betorna innehåller enormt höga halter av mineralet boron, som ökar produktionen av det manliga afrodisiakumet testosteron. Testosteronet ökar livsglädjen (libido), spermiernas rörlighet och fruktsamhet med mera.

7. Ökar energi

Den höga halten kolhydrater och nitrat förbättrar uthålligheten. Nitratet ombildas till nitrit redan vid kontakt med bakterierna i munhålan.

När nitritet kommer ut i blodet och musklerna omvandlas det till kväveoxid, som gör blodkärlen mjukare och större.

Detta minskar syreförbrukningen vid lågintensiva övningar och ökar uthålligheten vid högintensiva.

8. Skyddar ögonen

Betakaroten hjälper till att minska makuladegeneration och den rikliga mängden A-vitamin skyddar ögonen från skadliga effekter av fria radikaler.

9. Förebygger stroke

Brist på kalium kan vara en utlösande faktor för hjärtinfarkt och stroke då det är kärlvidgande. Därmed förhindras ansamling av plack i artärer och kärlväggar som ökar risken för blodproppar.

10. Motverkar rynkor och förtidigt åldrande

Som alternativ till dyra hudvårdsprodukter kan det vara värt att prova rödbeta då den skyddar huden från insidan och ut.

Enligt en artikel i tidskriften Food Research International,  som publicerades i juli 2011, neutraliserar rödbetans betain skadliga effekter av mikrober, virus och fria radikaler.

Det höga innehållet av antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen motverkar de flesta åldersrelaterade sjukdomar.

Rödbetans lykopen hjälper huden bibehålla sin elasticitet och skyddar mot skadlig ultraviolett strålning .

Man bör dock observera att man inte bör låta små barn äta rödbetor.  Det är också bra att själv vara någorlunda återhållsam, då de höga halterna av oxalater kan öka risken för gikt.

 

Per Johansson

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ultraprocessad mat kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom

publicerad Igår 9:09
– av Sofie Persson

Ultraprocessad mat och sockersötade drycker kopplas till en särskilt ökad risk för förtida död i hjärt-kärlsjukdom, enligt en studie från Lunds universitet.

Ultraprocessad mat är livsmedel som har genomgått omfattande bearbetning och innehåller en stor andel tillsatta kemikalier jämfört med ”vanlig” processad mat. Denna typ av mat är ofta billig, marknadsförs intensivt och har blivit en allt större del av kosten i västvärlden de senaste åren.

I studien, som publicerats i Clinical Nutrition, har forskare följt 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien under 23 års tid, med anslag från Hjärt-Lungfonden.

Resultaten visar att ett högt intag av hårt processade livsmedel och sockersötade drycker är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Man ser en förhöjd risk för kvinnor.

Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

Ultraprocessad mat skiljer sig markant från vad människor ätit under tusentals år, men de långsiktiga effekterna på hälsan har ännu inte studerats på djupet. Kopplingar mellan denna typ av livsmedel har dock tidigare gjorts till depression och typ 2-diabetes. Samtidigt pekar forskarna mot att det behövs mer studier kring ämnet.

Nu behövs mer forskning för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen. I framtida studier kommer vi att kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ashwagandha – för inre balans i en stressad värld

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad 13 maj 2025

Stress, oro och trötthet är vardag för många. Att leva i ständig beredskap sliter på både kropp och sinne – och det är inte alltid vila räcker. Ashwagandha är ett växtbaserat tillskott som kan hjälpa kroppen att hantera påfrestningar, samtidigt som det stödjer återhämtning och lugn.

Swebbtvs Ashwagandha är förstärkt med vitamin B5, som minskar trötthet och utmattning. Tillsammans bildar de ett naturligt stöd för dig som vill skapa bättre motståndskraft mot vardagsstress.

Ashwagandha + B5 bidrar till:

• Mentalt och fysiskt välbefinnande
• Ökad avslappning
• Minskad trötthet och utmattning

När återhämtning behöver stöd

Det räcker inte alltid att sova åtta timmar – om kroppen är i ett ständigt stresspåslag får den aldrig chansen att koppla av på djupet. Då kan ett tillskott som Ashwagandha hjälpa till att signalera lugn och skapa förutsättningar för verklig återhämtning.

Tips som kan förstärka effekten:

• Begränsa skärmtid och blått ljus på kvällen
• Drick ett glas ljummet vatten direkt efter uppvaknande
• Lägg in korta andningspauser under dagen
• Undvik koffein efter klockan 14

Illustration: Swebbtv

Ett första steg mot balans

Att bygga upp sin inre balans kräver inte att man vänder upp och ner på hela livet. Men det kräver medvetna val: mat som ger stabilt blodsocker, en kvällsrutin som fungerar, tid för rörelse – och ibland, ett tillskott som hjälper kroppen på traven. Ashwagandha är inte en quick fix – det är ett naturligt stöd för dig som vill må bättre, både på kort och lång sikt.

Vill du ge kroppen bättre förutsättningar för lugn och återhämtning?

Beställ kvalitativ Ashwagandha direkt från Swebbtv här.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Surkål kan hjälpa magen

publicerad 10 maj 2025
– av Redaktionen

Surkål kan skydda tarmens slemhinna från inflammation, visar en amerikansk studie. Vid fermentering förändrades kålens näringsinnehåll – bland annat ökar nivåerna av mjölksyra, aminosyror och andra nyttiga ämnen som bildas i nedbrytningen och som kan gynna tarmhälsan.

Fermentering är en naturlig process där mikroorganismer som mjölksyrebakterier och jäst bryter ner socker i maten. Det leder ofta till att sockret omvandlas till mjölksyra eller alkohol. Processen hjälper inte bara till att konservera maten – den bildar också probiotika, alltså levande bakterier som är bra för tarmen.

Fermenterade livsmedel har ätits i tusentals år världen över. När man äter till exempel fermenterade grönsaker blir näringen i maten lättare för kroppen att ta upp, och vissa studier visar att halten av vitaminer faktiskt kan öka. Det finns också studier som tyder på att fermenterad mat kan ha positiva effekter på hälsan, särskilt för matsmältningen och immunförsvaret.

Surkål bättre än rå kål

Forskare vid University of California Davis i USA har testat om näringsämnena i surkål kan bidra till att skydda tarmcellerna från inflammationsrelaterade skador. I studien jämförde man surkål, rå kål och den saltlake som blir över efter jäsningen av kålen.

Försöken gjordes på en konstgjord tarmvägg som utsattes för inflammation genom att man tillsatte så kallade cytokiner – som är kända för att skada tarmväggen. Dessa kan aktiveras i tarmen om man exempelvis äter för mycket ultraprocessad mat samt för mycket socker eller salt.

Fermentering ökar nyttiga ämnen

Resultaten visade att surkål kan skydda tarmens slemhinna från inflammation orsakad av cytokiner. Rå kål och saltlaken hjälpte däremot inte till att skydda tarmen. Det spelade dock ingen roll om surkålen var köpt eller hemmagjord.

Kemiska analyser visar att fermentering förändrar kålens näringsprofil och ökar mängden nyttiga metaboliter som mjölksyra, aminosyror och växtämnen som i sin tur är kopplade till tarmhälsan. Dessa förändringar kan förklara varför fermenterade livsmedel ofta förknippas med fördelar för matsmältningen.

Några av de metaboliter vi hittar i surkålen är samma typ av metaboliter som vi hittar i tarmfloran, vilket ger oss lite mer förtroende för att sambandet vi hittat mellan metaboliterna i surkål och god tarmhälsa är logiskt, säger professor Maria Marco i ett pressmeddelande.

Forskarna har hittat hundratals olika metaboliter som bildas under fermenteringen och att de nu arbetar med att fastställa vilka som spelar störst roll för att stödja tarmhälsan på lång sikt. Nästa steg i forskningen är att genomföra studier på människor för att se om de tarmskyddande metaboliterna som finns i surkål kan ha samma positiva effekter när de ingår i den dagliga kosten, som visades i laboratoriet.

Lite surkål kan göra stor skillnad, säger hon. Vi bör fundera på att inkludera dessa fermenterade livsmedel i vår vanliga kost och inte bara som tillbehör till vår korv.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Efter sprutorna – nu ska covidvaccinet ner i lungorna

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 5 maj 2025
– av Redaktionen
Initialt medverkar 350 deltagare i de kliniska studierna - men förhoppningen är att vaccinet ska testas på betydligt fler kanadensare.

Covidvaccinet AeroVax ska inte injiceras – utan andas in enligt en metod som ska testas i Kanada med statlig finansiering. Detta trots att tidigare vacciner kopplats ihop med miljontals rapporterade biverkningar och vaccinskador – däribland hjärtmuskelinflammation, blodproppar och plötsliga dödsfall.

Vid McMaster University i Ontario, Kanada, har forskare dragit igång en fas 2-studie av ett nytt covidvaccin som inte ges via spruta – utan istället andas in.

Vaccinet, som fått namnet ChAd-triCoV/Mac, ska nu testas på 350 deltagare från hela landet, med hjälp av 8 miljoner kanadensiska dollar i statlig finansiering, och forskarna uppger att förhoppningen är att det nya vaccinet ska ge ett starkare skydd mot infektion än tidigare sprutbaserade vaccin.

– Medan de nuvarande, nålbaserade covidvaccinerna har förhindrat en enorm mängd dödsfall och sjukhusinläggningar, har de inte förändrat människors erfarenhet av att få återkommande infektioner särskilt mycket, hävdar Fiona Smaill, professor vid avdelningen för patologi och molekylär medicin, och en av studiens ledare.

– Vi vill ändra på det genom att erbjuda ett robust skydd direkt vid infektionsplatsen, deklarerar hon.

Riktar in sig på tre virusproteiner

Det nya vaccinet skiljer sig från tidigare covidvacciner på flera sätt. Förutom att det ges som inhalation via aerosol, riktar det in sig på tre olika proteiner i SARS-CoV-2-virusets struktur. Enligt forskarna ska det förbättra skyddet mot eventuella framtida varianter av covid.

När ett vaccin inhaleras reagerar kroppens immunsystem på ett annat sätt än vid injektion, och detta påstås enligt McMasters vara mer effektivt för att förhindra själva infektionen.

Resultat från prekliniska studier, tillsammans med ännu opublicerad data från fas 1-studien, tyder enligt forskarna på att det inhalerade vaccinet ger starkare immunrespons än traditionella sprutor – eftersom det träffar just de luftvägar där viruset först tar sig in i kroppen.

För de redan vaccinerade – men inte nyligen sjuka

AeroVax riktas till personer som redan fått minst tre doser av ett mRNA-vaccin. För att delta i studien får man inte ha haft covid eller vaccinerats under de tre månader som föregår registreringen. Deltagare ska vara mellan 18 och 65 år, vara fria från lungsjukdom och kunna närvara vid samtliga provtillfällen på plats.

Studien omfattar 350 deltagare från hela Kanada. Två tredjedelar kommer att få vaccinet och en tredjedel placebo. Inte någon av deltagarna vet vilken grupp de tillhör, vilket enligt forskarna är avgörande för en objektiv utvärdering.

– Randomisering möjliggör en objektiv jämförelse mellan dem som fick vaccinet och dem som inte fick det, vilket kan ge oss viktig information om skyddsnivån och eventuella biverkningar, fortsätter Smaill.

”Garanterar deltagarnas säkerhet”

Studien leds av forskare vid McMasters Michael G. DeGroote Institute for Infectious Disease Research, och all utveckling – från laboratoriedesign till testning – sker inom Kanada.

– Varje läkemedel eller vaccin vi använder och litar på i dag har en gång gått igenom liknande kliniska prövningar, påstår Matthew Miller, chef för institutet och medlem i forskarteamet.

– Det är en hårt reglerad process med omfattande tillsyn som garanterar deltagarnas säkerhet och genererar avgörande data för den fortsatta utvecklingen, hävdas det vidare.

Om resultaten bedöms som lovande planerar forskarna att gå vidare till en fas 3-studie med större deltagargrupp – ett steg mot godkännande och marknadsintroduktion.

Tidigare covidvaccin togs oftast med en spruta. Foto: Canstockphoto

Miljontals biverkningar

I sammanhanget kan nämnas att sedan utrullningen av covidvaccinerna inleddes har miljontals biverkningar och vaccinskador jämte dödsfall hittills rapporterats in globalt – från feber och nervpåverkan till blodproppar, hjärtmuskelinflammation och plötsliga dödsfall.

Unga män har visat förhöjd risk för hjärtinflammation, vilket lett till att vissa vaccin dragits tillbaka eller begränsats i flera länder och många har trätt fram och vittnar om långvariga vaccinskador som påverkar arbetsförmåga och livskvalitet – men att deras berättelser tystats ner eller avfärdats av vården.

Kritiker menar att myndigheter och vaccintillverkare prioriterade snabb distribution framför transparens och säkerhet, och att långtidseffekterna ännu idag är mycket undermåligt utredda.

Vaccinen bedöms dessutom ha haft en närmast obefintlig effekt på smittspridningen, och amerikanska hälsomyndigheter tvingades till slut medge att vaccinerade personer kunde bära på lika mycket virus som ovaccinerade. Även i Sverige konstaterade vårdgivare att vaccinet inte stoppade spridningen av covid.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.