Regeringen satsar 160 miljoner på läkemedelsindustrin

Regeringen har beslutat att satsa 160 miljoner kronor från statskassan under de kommande åren på att främja kliniska studier inom sjukvården för att understödja svensk läkemedelsindustri, skriver TT.

publicerad 18 augusti 2013
– För att bibehålla läkemedelsindustrin i Sverige måste industrin få tillgång till patienter från sjukvården för kliniska studier, säger Jan Björklund (FP)

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterar i samråd med Utbildningsdepartement en statlig satsning på att ”främja kliniska studier inom sjukvården”. Det betyder att fler patienter från sjukvården kommer att hamna i händerna på läkemedelsindustrin för kliniska studier och prövningar.

– Läkemedelsindustrin drar in mer exportintäkter till Sverige än bilindustrin, men är utsatt för en stenhård internationell konkurrens. För att klara den globala konkurrensen måste vi skapa goda förutsättningar för Sverige att behålla läkemedelsindustrin, säger Björklund i ett pressmeddelande.

Utredare från Astra Zeneca
Regeringen har tillsatt Ingrid Petersson som utredare. Petersson har ett förflutet hos den svenska läkemedelsjätten Astra Zeneca. Idag är hon tillträdande generaldirektör för forskningsrådet Formas. Hon har enligt pressmeddelandet i uppgift att föreslå ett system för nationell samordning av kliniska studier.

Utvecklingen av nya medicintekniska produkter kräver likaså nära och kontinuerligt samverkan mellan näringslivet, kliniker och forskare inom den patientnära sjukvården, står det i pressmeddelandet. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2013.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.