Hälsa

Psykedelisk medicintillverkare kan börsnoteras i Kanada

Allt fler företag ser stora pengar att tjäna på psykedelisk medicin.

Efter stora vinster för de företag som gav sig in i cannabisbranschen blickar allt fler nu mot psykedelisk medicin som bedöms kunna vara effektivt för att bekämpa psykisk ohälsa.

Förra året omsatte den legala cannabissektorn över 15 miljarder dollar i försäljning. 2024 förväntas omsättningen ha tredubblats. Nu tittar företagen på den psykedeliska marknaden och möjligheterna att tjäna pengar på ketamin, psilocybin och MDMA, rapporterar Double Blind Magazine.
Magasinet skriver att psykedelika bedöms ha stor potential för att behandla psykisk ohälsa och kan gå emot att bli en mångmiljardsindustri, inte minst mot bakgrund av att bara amerikanerna bara under 2019 spenderade mer än 225 miljarder dollar på medicin och terapi relaterad till psykisk ohälsa.

Flera företag som specialiserar sig på psykedelisk medicin har gått så långt som att försöka börsnoterats på den kanadensiska marknaden, bland dem Mind Medicine inc. (Mindmed), ett kanadensiskt företag som hoppas gå i bräschen för den nya guldgruvan och finnas på börsen från och med den första veckan i mars.

– Vår ambition är att vara ett av de första offentligt listade neurofarmaceutiska företagen som utvecklar psykedelisk medicin, förklarade medgrundaren och vd:n Jamon R. Rahn för Bloomberg.

Förra året utvecklade företaget bland annat en syntetisk drog som går under namnet 18-MC och som ska hjälpa att ta bort abstinensbesvär och beroende. Företaget förbereder sig för att den medicinen ska genomgå fler kliniska tester innan den släpps på marknaden.

Vid sidan av ekonomiska incitament har kraven ökat även från allmänheten på att psykedelisk medicin görs tillgänglig och att de förbud som finns lättas på, något som redan har skett i tre amerikanska städer. Förespråkare för psykedelika hoppas att fler ska ta efter och att psykedeliska behandlingsmetoder kan utvecklas och bli mer accepterade.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!