Psykedelisk medicintillverkare kan börsnoteras i Kanada

publicerad 26 februari 2020
- av Isac Boman
Allt fler företag ser stora pengar att tjäna på psykedelisk medicin.

Efter stora vinster för de företag som gav sig in i cannabisbranschen blickar allt fler nu mot psykedelisk medicin som bedöms kunna vara effektivt för att bekämpa psykisk ohälsa.

Förra året omsatte den legala cannabissektorn över 15 miljarder dollar i försäljning. 2024 förväntas omsättningen ha tredubblats. Nu tittar företagen på den psykedeliska marknaden och möjligheterna att tjäna pengar på ketamin, psilocybin och MDMA, rapporterar Double Blind Magazine.

Magasinet skriver att psykedelika bedöms ha stor potential för att behandla psykisk ohälsa och kan gå emot att bli en mångmiljardsindustri, inte minst mot bakgrund av att bara amerikanerna bara under 2019 spenderade mer än 225 miljarder dollar på medicin och terapi relaterad till psykisk ohälsa.

Flera företag som specialiserar sig på psykedelisk medicin har gått så långt som att försöka börsnoterats på den kanadensiska marknaden, bland dem Mind Medicine inc. (Mindmed), ett kanadensiskt företag som hoppas gå i bräschen för den nya guldgruvan och finnas på börsen från och med den första veckan i mars.

– Vår ambition är att vara ett av de första offentligt listade neurofarmaceutiska företagen som utvecklar psykedelisk medicin, förklarade medgrundaren och vd:n Jamon R. Rahn för Bloomberg.

Förra året utvecklade företaget bland annat en syntetisk drog som går under namnet 18-MC och som ska hjälpa att ta bort abstinensbesvär och beroende. Företaget förbereder sig för att den medicinen ska genomgå fler kliniska tester innan den släpps på marknaden.

Vid sidan av ekonomiska incitament har kraven ökat även från allmänheten på att psykedelisk medicin görs tillgänglig och att de förbud som finns lättas på, något som redan har skett i tre amerikanska städer. Förespråkare för psykedelika hoppas att fler ska ta efter och att psykedeliska behandlingsmetoder kan utvecklas och bli mer accepterade.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.