Hälsa

Ny rapport: Allt fler 11-åringar upplever stress och psykiska besvär

Publicerad 19 juni 2018

Enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten upplever allt fler 11-åringar psykosomatiska besvär. 

Folkhälsomyndighetens nya delrapport i projektet Skolbarns hälsovanor har nu kommit ut. Det är ett internationellt forskningsprojekt som samordnas av Världshälsoorganisationen (WHO) där man kartlägger ungas hälsa. Undersökningen baseras på enkätsvar kring åtta olika symptom.

— Det är oro, nedstämdhet, svårt att sova, irritation, huvudvärk, ont i magen, ont i ryggen och yrsel, säger Petra Löfstedt som är utredare på Folkhälsomyndigheten.
Resultatet visade på att 41 procent av 11-åriga flickor uppgav att de har haft minst två psykosomatiska besvär, mer än en gång i veckan, under det senaste halvåret. Motsvarande siffra för pojkar var 30 procent.

Undersökningen genomförs vart fjärde år och siffrorna från i år är enligt uppgift de högsta sedan mätningarna började i mitten av 80-talet. Varför siffrorna lavinartat ökat inom åldersgruppen kan de dock inte svara på.

I samma projekt har det även undersökts hur 13- och 15-åringar upplever vardagshälsan. Där var andelen ännu högre, då mer än hälften uppgav att de hade upplevt stressrelaterade besvär.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!