Litium kan klassas som hälsofarligt – risk för fosterskador

publicerad 13 augusti 2022
- av Markus Andersson
Litium används i många olika sorters batterier.

EU:s kemikaliemyndighet vill klassa batterimetallen litium som farlig för människans fortplantning. Producenter av batterier till elbilar och mobiltelefoner hävdar dock att det saknas vetenskapligt stöd för en sådan klassificering.

– Litium går över från mammans blod till fostret och många studier tyder på att höga halter kan påverka fostrets utveckling. EU:s kemikaliemyndighet beaktar framför allt påverkan på fostrets hjärta, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet till SVT.

Det finns också forskning som tyder på att den inom industrin populära metallen kan leda till missbildningar på foster.

Idag används litium i en mycket stor mängd batterier – bland annat till elbilar och mobiltelefoner. Om metallen klassas som hälsofarlig skulle det innebära att hårdare krav ställs på hanteringen i såväl gruvor som fabriker och återvinningsanläggningar för att säkerställa att metallrester inte läcker ut i naturen.

Branschorganisationerna är mycket missnöjda med EU:s planer och skriver i ett öppet brev att EU-kommissionen bör tänka om – ”för klimatomställningens skull”.

– I vår mening saknas vetenskapligt stöd för en så här strikt klassificering. Det skulle få allvarliga konsekvenser för Europas förmåga att producera och upparbeta det litium som behövs för att nå våra tillverkningsmål för elbilar och batterier, säger Chris Heron, kommunikationschef på branschorganisationen Eurometaux.

Om Europa skärper kraven kring hanteringen av litium kommer investerare att ”skrämmas iväg” till andra delar av världen, hävdar man vidare. Forskaren Marie Vahter menar dock att det är av yttersta vikt att litiumet hanteras på ett korrekt sätt – annars kan konsekvenserna bli oåterkalleliga.

– Det är jätteviktigt att det används på rätt sätt, så att det inte kommer ut i miljön så som vi har upplevt med utsläppen av bly eller nu senast PFAS … alltså att det går så långt att det nästan är omöjligt att backa tillbaka och minska exponeringen.

EU-kommissionen förväntas komma med sitt slutgiltiga besked kring klassificeringen av litium runt årsskiftet – efter att först ha suttit i förhandlingar med de olika medlemsländerna.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.