Läkemedelsjätte redo att betala 100 miljarder kronor för att slippa stämningsansökningar

publicerad 31 augusti 2019
- av Markus Andersson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Purdue Pharma som ligger bakom det smärtstillande preparatet Oxycontin är beredda att betala mellan 10 och 12 miljarder dollar i förlikningar för att sätta punkt för de tusentals stämningar som riktats mot bolaget.

Bakgrunden är att Purdue med vilseledande marknadsföring ska ha varit delaktiga i opioidkrisen som mellan 1997 och 2007 tog 400 000 liv, något företaget förnekat. Anklagelserna handlar också om att ägarfamiljen ska ha dränerat företaget på pengar för att berika sig själva, rapporterar NBC.

Familjen Sackler byggde ett läkemedelsimperium i mångmiljardklassen på människors beroende, konstaterade Newy Jerseys statsåklagare redan i maj när han lämnade in en stämningsansökan mot företaget.

Redan förra veckan ska Purdue Pharmas jurister dock ha diskuterat hur företaget ska agera och kommit fram till att en förlikning att föredra som innebär ett konkursskydd och att bolaget konstrueras om till icke-vinstgivande sådant och där både läkemedel och intäkterna av sådana går tillbaka till städer och delstater, om dessa går med på förlikningarna.

Beslutet kommer kort efter att en annan läkemedelsjätten Johnson & Johnson dömts att betala drygt fem miljarder kronor för sin inblandning i opioidskandalen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!