MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

Kvinnor tvingades bära mask under förlossningen

Coronarepressionen

publicerad 18 maj 2021
- av Markus Andersson

Trots att gravida kvinnor utgjort undantag för masktvång har de ändå i hundratals fall tvingats till just detta under förlossningar i Storbritannien. Flera kvinnor vittnar om att de påtvingade ansiktsmaskerna gett dem panikattacker och fått dem att tro att de skulle dö.

Storbritannien har gjort sig vida känt för sin hårda coronarepression där bland annat maskbärande är tvingande i många sammanhang och en del av det undantagstillstånd som av mainstreammedia och makthavare ofta lyfts fram som ”det nya normala”.

Gravida kvinnor som ska föda barn tillhör dock en av få grupper som officiellt ska slippa bära de potentiellt skadliga maskerna. Detta eftersom de ofta hyperventilerar, mår illa och av andra skäl behöver kunna andas fritt under förlossningen.

Trots detta visar en granskning från välgörenhetsorganisationen Pregnant Then Screwed att nästan 200 kvinnor av 936 tillfrågade bekräftade att de ändå tvingades bära mask under sin förlossning.

– Jag kände mig riktigt sjuk
, berättar Rosie som var en av de som tvingades ha på sig mask under förlossningen. Hon berättar hur masken ”sattes på henne” mot hennes vilja och hur hon var livrädd att hennes barn skulle dö.

– Vi har blivit så betingade att bära maskerna så att jag inte ifrågasatte det hela. Så bortsett från klaustrofobin och smärtan så fick jag panik eftersom jag kände att jag skulle kräkas i masken, berättar hon för statskanalen BBC och poängterar att hon kände sig livrädd.

En annan kvinna vid namn Natalie berättar att masktvånget under förlossningen gjorde det hela till den mest skrämmande upplevelsen i hela hennes liv.

– Jag kippade efter luft. Jag kände mig helt kvävd. Jag kommer aldrig att glömma känslan av att inte kunna andas och rädslan och paniken jag kände när jag hade på mig masken.

Även hon berättar hur sjukvårdspersonal satte masken på hennes ansikte mot hennes vilja och hur detta förvärrade situationen och gjorde förlossningen svårare. Till slut behövde hon göra kejsarsnitt – och även då var hon tvungen att ha på sig masken.

– Känslan av kvävning och panik är någonting som fortfarande är med mig, berättar hon och beskriver det som den värsta rädsla hon varit med om.

Enligt experter som BBC talat med så ska masktvånget under brittiska förlossningar ha berott på ett ”missförstånd” orsakat av att sjukvårdspersonal inte haft full koll på alla nya restriktioner och riktlinjer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend