Hälsa

Jungfruolivolja kan reparera flera skadliga effekter av fet kost

Ny forskning visar att olivolja faktiskt kan korrigera några av de mest skadliga effekterna av ohälsosamma fetter och tillsatt socker.

En typisk västerländsk kost orsakar en mängd sjukdomar och ohälsa såsom hjärtsjukdom, diabetes, insulinresistans, fetma och fettlever. En nyligen publicerad forskningsrapport från University of Chile gör gällande att jungfruolivolja (extra virgin) kan fungera gynnsamt vid insulinresistans och icke alkoholinducerad fettlever. Dr. Rodrigo Valenzuela, som ledde studien, tror att polyfenolen hydroxytyrosol kan vara det ämne i olivoljan som visats avsevärt förbättrade dessa tillstånd i djurförsök på möss.
Tidigare har studier visat att olivolja kan balansera höga kolesterolnivåer och minska högt blodsocker. Forskare från “Sapienza University” i Rom fann att blodsockernivåerna hos 25 personer, då man tillsatte 10 gram olivolja, var mycket lägre än då man tillsatte majsolja till måltiden. Även tidigare har studier visat att olivolja kan balansera höga kolesterolnivåer och minska högt blodsocker.

Att olivolja är hälsosam är de flesta eniga om, den är dock känslig och kan försämras avsevärt vid dålig lagring samt oxiderar lätt vid kontakt med syre. Upp till 70 procent av olivoljan som säljs i butiker är tyvärr förfalskad eller utblandad på ett eller annat sätt menar Guy Campanile som gjort omfattande studier på olivoljor.

Det är tillrådligt att noggrant undersöka etiketter med avseende på äkthetsstämplar eller kontrollera att oljan stelnar när den kyls, vilket skall vara en någorlunda tillförlitlig indikation på kvalitet.

 

 

Per Johansson
per.johansson@nyadagbladet.se

 

Översättning från NaturalNews

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!