Roger arbetade som befäl i yttre tjänst, men fick sluta när Rakel-systemet infördes

Intervju med cancerdrabbad polis om Rakel-systemet

Publicerad 16 april 2013, uppdaterad kl. 7:41

Roger i Trelleborg är en av många poliser som drabbats av allvarliga hälsoproblem, som efter vad de bedömer orsakats av mobilstrålning ifrån det nya Rakel-systemet, som används i arbetet. 15-20 procent av alla poliser i yttre tjänst, där Rakel-systemet används, här har allvarliga sömnstörningar, berättar Roger som själv fick en hjärntumör en tid efter att systemet infördes. Hör NyD:s unika radiointervju.

Lyssna på den 22 minuter långa intervjun:

Annons:


Eller ladda ned intervjun som mp3-fil genom att klicka på nedladdningsikonen i spelaren ovan.

Roger Carlström har arbetat som polis i över 20 år. Han har arbetat i stressiga miljöer, i dåligt väder och under tuffa arbetstider. Men i direkt samband med att Polisen bytte sitt radiokommunikationssystem till det nya digitala Rakel-systemet fick han hudutslag, sömnstörningar och en tid därefter en hjärntumör. Han fick lämna sitt uppdrag som befäl i yttre tjänst och så snart han kom bort ifrån den mobila utrustningen till inre tjänst försvann hudrodnaden och sömnproblemen.

Roger själv är övertygad om att strålningen ifrån radiosystemets utrustning, som är likvärdig den ifrån mobiltelefoner men med betydligt högre effekt, är hälsoskadlig. Han fick stöd ifrån Polisförbundet och sina närmsta chefer. Roger vittnar om ett växande problem inom alla blåljusmyndigheter som använder det högstrålande radiosystemet. Mellan 15-20 procent av alla poliser i yttre tjänst i Rogers distrikt har allvarliga sömnstörningar och läkarna skriver ut sömnmedel åt dem som åtgärd.

Polisförbundet satte press på Rikspolisstyrelsen. Det ledde till att Arbetsmiljöverket skulle utföra mätningar på systemet, men av okänd anledning blev mätningarna inställda. Polisförbundet gav sig inte utan tog hjälp av forskare ifrån Kungliga Tekniska Högskolan med mätningarna som visade att Rakel-systemet flerfaldigt överskred de rekommenderade gränsvärden som Strålsäkerhetsmyndigheten fastslagit.

Roger blev opererad för hjärntumören han tror orsakades av strålningen ifrån radioutrustningen
Roger blev opererad för hjärntumören han tror orsakades av strålningen ifrån radioutrustningen

Men Arbetsmiljöverkets gränsvärden för vad som man på en arbetsplats skall få lov att utstå ligger på en nivå som är fem gånger så hög som Strålsäkerhetsmyndighetens maxvärden.

När man arbetar skall man tåla fem gånger så kraftig strålning som när man går ifrån arbetet. Det finns ingen logik i det, säger Roger.

Radion bärs bredvid huvudet varje arbetsdag
Radion bärs bredvid huvudet varje arbetsdag

I Sverige handlar det om runt 50 000 människor som använder Rakel-systemet i sitt dagliga arbete. Det handlar om allt ifrån polis, tull, militär, kustbevakning och kriminalvård till kommuner.

På frågan om varför han tror att inget görs svarar han att ekonomin spelar en stor roll.

Det står miljardbelopp på spel. Systemet är fortfarande inte helt färdigutbyggt och man har redan spenderat ofantliga summor. Skulle riskerna bli kända handlar det om betydande inkomstbortfall för både staten och privata bolag. Tittar man dessutom på många studier som tyder på att det skulle vara ofarligt med mobilstrålningen så är de ofta helt eller delvis finansierade av telekomindustrin själv.

Roger drar paralleller till asbets-debatten på 70-talet, där det dröjde lång tid innan man såg och erkände de långsiktiga hälsoskadorna, för att först 1982 införa ett totalförbud.

Det här är allvarligt. Våra myndigheter leker med medborgarnas liv när de låter ekonomiska intressen gå före.

Roger tror bara att vi sett början av ett snabbt växande problem.

Mitt fall är bara toppen på ett isberg. Jag tror att vi kommer att se en epidemi av strålningsskador i framtiden. Titta bara på hur många barn som använder surfplattor.

Roger vill tipsa kollegor som går in i en graviditet att begära inre tjänstgöring.

Det finns dokumentation på att inträngningsdjupet ifrån mobilutrustningen är så stort att det når rakt in till fostret.

Roger uppmärksammar oss på en rapport från 2005 av Igor Belyaev från Stockholms Universitet. På sidan 8 visas studier på genetiska effekter av signaler från mobilkommunikation uppdelade efter finansiering av telekomindustrin eller på annat sätt. På sidan 32 visas bilder på brott i DNA-strängar 30 minuter efter 3G-bestrålning.

 

Nya Dagbladet har intervjuat några andra poliser om deras erfarenheter kring Rakel-systemet och vad de hört om fallet med sin kollega Carlström.

Andreas Eriksson, yttre befäl i Halland:
“Kollegan R. Carlström känner jag inte till eller att han drabbats av något så elakt som en hjärntumör. Det är ju bedrövligt oavsett vem det drabbar. Världen är inte rättvis… att hans sjukdom skulle vara relaterad till användandet av Rakel visste jag inte heller. Tills dess att jag ser en utförlig analys som utesluter alla andra tänkbara förklaringar, väljer jag att ställa mig tveksam till att Rakel skulle vara den enda tänkbara möjligheten till att kollegan drabbats av denna sjukdom. Utredningen får visa om Carlström har rätt eller inte.
 
Personligen har jag aldrig upplevt några fysiska eller psykiska symtom som jag kopplat till användandet av Rakel-systemet. Att man som polisman i yttre tjänst får problem med sömnen, upplever trötthet, ryggbesvär, magbesvär, osv, tillhör delvis yrket (läs, oregelbundet 3-skiftes jobb och vårat tidsavtal, som bara kan betraktas som ett dåligt skämt) och är inte nödvändigtvis kopplat till strålning från radiosystemet. Har väldigt svårt att se kopplingen till Rakel, med den information jag fått mig till livs om radiosystemet.
 
Jag använder Rakel utifrån de förutsättningar min arbetsgivare instruerar mig att göra. Jag har tagit del av L.O Strömberg från Kungliga Tekniska Högskolans kommentarer (utskickat av Polisförbundet) kring Rakel och strålvärden. Känner mig trygg i att den information som finns kring radiosystemet Rakel är omfattande, väl dokumenterat från oberoende källor och att både facket och arbetsgivaren tar frågan på allvar. Personligen känner jag ingen oro för att Rakel kommer göra mig sjuk. Vi hanterar dagligen mycket farliga situationer och tar svåra beslut med väldigt lite information i botten. Där väger jag inte in huruvida jag ska trycka på sändknappen på min radiostation eller inte. Myndigheten har varit väldigt öppen med strålvärden på Rakel och skillnaden mellan det nuvarande och det gamla 70-systemet ända sedan införandet. Jag utgår ifrån att min arbetsgivare är uppriktig och ärlig.”

Angelica Jonsson, polis i yttre tjänst i Halland
“Väldigt tråkigt att höra att en kollega har fått en hjärntumör. Cancer är en fruktansvärd sjukdom. Att kollegan fått en hjärntumör för att vi använder Rakel i vårt dagliga arbete är inget jag kan säga något om, det får utredningen visa. Man undrar om det är fler som drabbats av hjärntumörer som jobbar med Rakel. Jag själv har inga symtom. Att poliser har sömnsvårigheter, ryggbesvär mm beror nog till en stor del av arbetstider och den belastning man bär runt på varje pass. Jag är inte orolig för att använda mig av Rakel som radiosystem.”

 

Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Roland

  Informativt och intressant reportage. Jag hoppas att Carlströms kollegor tar del av hans berättelse och att Polisförbundet kan driva frågan vidare.

  Det är viktigt att man inte utgår ifrån någonting på förhand, utan förhåller sig ärligt till verkligheten. Det verkar vara väldigt individuellt hur människor reagerar på exponering av elektromagnetisk strålning. Jag läste någonstans att strålningen påverkar signalsubstansen ifrån hjärnan vilket påverkade vilken typ av symtom/obalans som man kunde få i kroppen. Detta kanske kan förklara varför vissa människor får olika hälsoproblem.

  Det vore intressant med fler berättelser och erfarenheter ifrån poliser och andra som använt systemet under en tid. Roger nämner ju att många i England som använt systemet en längre tid klagat på hälsoproblem som brett ut sig efter införandet som skedde tidigare än i Sverige.

 • Den trådlösa tekniken-myntet har en förskräckande baksida – och då särskilt för barn och tonåringar – som jag ser det.

  Ingående i sak om vad jag grundar det på HÄR.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

 • anderson.c

  Use of the TETRA (Rakel) system by the police will lead to psychotronicaly
  controlled officers who may be totally controlled in any situation and
  are very useful for states of economic or social chaos where extreme and
  violent behaviour is needed without any conscious or moral compunction
  – so-called police robots.

  The new TETRA (Rakel) system which will be used by the police and emergency services in the UK for communication, uses between 380 and 400 MHz, which is switched on and off at such a pulse rate that a pseudo-ELF of 17.6 Hz (17.6 times per second) is produced. this means the brain and nervous system are hit by pulses of UHF (USA terms) microwave (UK terms) every 1/17.6th of a second. This is rather like electrochemical hammer blows to the head at a rate of 17.6 every second. Some of us find hammer drills irritating to listen to, imagine 17.6 hammer-like blows being delivered to the nervous and endocrinal system, at a cellular level – might this not have a disruptive effect on the organism? Since the cells communicate to each other in the ELF range, these hammer-like blows of pseudo-ELF disrupts and derange cellular activities, leading to dysfunction, behavioural changes and onset of carcinogenic proteins which can lead to the organism developing tumours.

  http://rense.com/general11/mm.htm

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend