”Inget samband mellan mättat fett och hjärtsjukdomar”

publicerad 20 mars 2014

Enligt en ny stor studie som omfattade över 500 000 personer är inte mättat fett orsaken till hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns praktiskt taget inga skäl till att oroa sig över mättat fett, menar forskarna.

Studien publicerades i den medicinska tidskriften Annals of Internal Medicine och genomfördes av forskare från brittiska Cambridge University.

Forskarna skriver att aktuella bevis inte över huvud taget stödjer de riktlinjer som uppmuntrar till hög konsumtion av fleromättade fettsyror och låg förbrukning av mättade fetter. Dessutom blir inte folk som exempelvis äter mycket smör sjukare än andra, slår studien fast.

– Min syn på detta är att det inte är mättat fett som vi bör oroa oss över att ha i vår kost, säger Rajiv Chowdhury, huvudansvarig för studien, till New York Times.

Men på Livsmedelsverket är tongångarna annorlunda. Till SvD säger Livsmedelsverkets nutritionist Eva Warensjö Lemming att studien förvisso är välgjord, men att man inte kan dra slutsatser om effekten av att byta mättat fett mot fleromättat.

– Resultaten i denna studie belyser tidigare observationer och strider inte mot nuvarande rekommendationer om fett.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.