Hela Italien sätts i coronakarantän

Coronavirusets spridning

publicerad 10 mars 2020
- av Isac Boman
Piazza navona, Rom.

Efter att närmare 8000 människor konstaterats smittade av coronaviruset och nästan 500 dött så tar de italienska myndigheterna nu till drastiska åtgärder och sätter hela landet i karantän.

I korthet innebär karantänen att alla allmänna sammankomster förbjuds och att landets invånare uppmanas att hålla sig hemma i så hög utsträckning som möjligt. Detta i ett desperat försök att bromsa virusets framfart, skriver SVT.

– Vi kommer inte längre ha röda zoner, hela Italien lyder nu under samma villkor, säger Italiens premiärministern Giuseppe Conte under en presskonferens.

Från och med nu ska de italienska medborgarna inte längre vara utomhus annat än vid nödsituationer eller för att ta sig till arbetet. Skolor och universitet kommer att stängas och alla sportevenemang kommer att ställas in. De italienare som bryter mot den uppsatta karantänen kan komma att fängslas.

Efter Kina är Italien det land som drabbats hårdast av viruset med närmare 8000 konstaterat smittade och nästan 500 döda. Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet säger att Italien drabbats extra hårt eftersom utbrottet upptäcktes mycket sent i landet.

– De importfall man fick in från andra delar av världen flög under radarn. Man upptäckte att man hade coronavirussmitta först efter att det gått lång tid och att man hade människor som var väldigt sjuka, säger han.

Förhoppningen är att man genom att ta efter Kinas strategi med omfattande karantän ska lyckas vända utvecklingen med ständigt ökande antal smittofall så att dessa istället går neråt. Arnberg tror att planen kan vara framgångsrik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!