Harvardprofessor: 70% av mänskligheten kan vara smittad inom ett år

Coronavirusets spridning

publicerad 2 mars 2020
- av Per Nordin
Viruset kan ha nått 70 procent av mäskligheten inom ett år.

Marc Lipsitch, professor i epidemiologi vid Harvard, menar att det är sannolikt att mellan 40 till 70 procent av världens befolkning kan komma att smittas av coronaviruset inom loppet av ett år.

Oron för en global pandemi fortsätter att öka och enligt professor Marc Lipsitch så finns det fog för rädslan. Enligt hans uträkningar kan nästan uppemot tre fjärdedelar av mänskligheten bli smittade av viruset under 2020, rapporterar IJR.

Lipsitch betonar att de flesta fallen inte kommer att vara dödliga eller ens särskilt allvarliga utan att det är sannolikt att de flesta smittade bara kommer att få milda symptom. Som jämförelse tar han upp vanlig influensa som smittar omkring 14 procent av världens befolkning, men där de flesta inte blir särskilt sjuka.


Annonser:


I dagsläget verkar det som att virusets fortsatta smittspridning har saktat ner en aning i Kina, men samtidigt ökar antalet smittade i Italien, Iran och Sydkorea, och spridningen verkar ske snabbt.

Iran har exempelvis mer än 100 bekräftade fall och ytterligare drygt 1000 misstänkta fall av smittan. Även i USA bedöms antalet faktiska smittade vara betydligt högre än de siffror som har rapporterats in.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.