MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 21 augusti 2025

torsdag 21 augusti 2025

Friterad mat kan ge ökad risk för ångest

publicerad 21 maj 2023
– av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

134 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en kinesisk studie tror man sig ha funnit kopplingar mellan friterad mat och psykisk ohälsa. Boven tros vara akrylamid, som bildas när man bland annat tillagar potatis vid höga grader, och som anses vara cancerframkallande.

Tidigare studier har kunnat uppvisa att just mer västerländska dieter kan kopplas till bland annat ångest och depression. Forskare vid Zhejiang University i Kina har därför i studien, som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences, tittat på patientdata från 140 728 personer där man undersökt eventuella kopplingar mellan hög konsumtion av friterad mat och psykisk ohälsa. Att man valde just att se över den friterade maten är för att den ofta ingår i västerländsk matkonsumtion.

Forskarna fann då att de som rapporterat in att de ätit större mängder av friterad mat hade större risk att vara diagnostiserade med symptom som ångest och depression. Om man regelbundet åt friterad mat, speciellt i potatisform som exempelvis pommes frites, var det tolv procent större risk att man hade ångest och sju procent större risk för depression. Hos män fanns det en större risk samt även hos yngre konsumenter. Forskarna kunde dock inte utesluta att det var på grund av psykisk ohälsa som man konsumerade mer friterad mat.

När man däremot tittade närmare på vad i maten som skulle kunna vara den grundläggande orsaken valde man att undersöka den kemiska föreningen akrylamid. Akrylamid kan exempelvis bildas när kolhydratrika livsmedel hettas upp över 100 grader.

Man testade akrylamidens effekt på zebrafiskar när de exponerades och upptäckte då att deras beteende förändrades. De blev mindre benägna att utforska nya områden och deras sociala förmåga minskade, vilket är tecken på beteenden hos fiskar man anser liknar ångest och depression som människan har.

Forskarna menar dock att det krävs mer studier för att fastställa att friterad mat med säkerhet leder till ökad psykisk ohälsa.

Akrylamid är en kemisk förening som är klassad som cancerframkallande. Inom industrin användes den vid exempelvis plasttillverkning.

I mat kan det finnas höga halter i bland annat kaffe, bröd, kex, frukostflingor, potatischips och pommes frites. Vid matlagning blir halten akrylamid högre ju mörkare livsmedlet blir i exempelvis ugnen, därför kan man minska halten genom att laga maten tills den är gyllenbrun istället för brun. Vid kokning av livsmedel bildas ingen akrylamid. I Sverige får man statistiskt i sig omkring 0-40 mikrogram akrylamid per person och dag.

Även tobaksrök innehåller akrylamid och därför får en rökare i sig omkring tre gånger så mycket av det jämfört med icke rökare.

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Fetma vanligaste riskfaktorn för hjärtinfarkt

publicerad Igår 7:05
– av Redaktionen
Kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt har ofta fler riskfaktorer och sämre prognos än män.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

134 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fetma har gått om rökning som främsta orsaken till hjärtinfarkt hos unga vuxna i Sverige, visar ny studie.

I studien, som publicerats i European Heart Journal – Quality of Care and Clinical Outcomes, följde 44 254 personer i åldrarna 18–59 år efter att de fått en hjärtinfarkt för första gången. Studien är en så kallad registerstudie och har genomförts med stöd av Hjärt-Lungfonden.

Resultaten visar att tre av fyra unga vuxna som drabbats av hjärtinfarkt hade minst en känd riskfaktor – oftast högt blodtryck, diabetes, rökning eller fetma. Vidare visar studien att fetma har gått om rökning som den vanligaste riskfaktorn i den åldersgruppen. Anledningen är att antalet rökare minskat, men samtidigt har andelen som lider av obesitas ökat markant. Exempelvis led en av fyra av fetma år 2006, och mer än var tredje år 2021.

Det är oroande att andelen personer med obesitas har gått om andelen rökare som den vanligaste riskfaktorn bland unga vuxna. Men det visar samtidigt att vi kan göra mycket för att förebygga hjärtinfarkt, genom att hitta och behandla riskfaktorer i tid, säger Moa Simonsson, forskare och överläkare i kardiologi vid Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Skillnad hos män och kvinnor

Män löper större risk för att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med kvinnor och drabbas ofta tidigare i livet. Samtidigt visar studien att kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt ofta har fler riskfaktorer, men även att de har en sämre prognos efter en hjärtinfarkt.

Det verkar som att kvinnor som får en hjärtinfarkt behöver ha en tyngre ryggsäck av riskfaktorer än män för att drabbas. Det här visar att vi behöver förstå mer om kvinnors särskilda risker, som till exempel komplikationer under graviditet, säger Simonsson.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Toppläkaren: ”Pandemin” den största bluffen någonsin

Pandemiöverdrifterna

publicerad 14 augusti 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

134 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den kanadensiske patologen Dr. Roger Hodkinson menar att covidpolitiken är den största bluff som någonsin begåtts mot allmänheten.

Kommentaren från Dr. Roger Hodkinson kom under en diskussion som involverade Kommittén för samhälle och offentliga sektorn i Alberta, Kanada. Klippet lades sedan upp på Youtube men censurerades snabbt.


Artikeln publicerades ursprungligen den 12 januari 2021.


Det är helt ogrundad offentlig hysteri som drivs av media och politiker, det är upprörande, detta är den största bluff som någonsin har begåtts mot allmänheten, säger Hodkinson.

Ingenting hade kunnat göras för att stoppa spridningen av viruset förutom att skydda äldre och mer utsatta människor, menar han, och säger att hela situationen egentligen handlar om ”politiker som spelar med medicin och det är ett mycket farligt spel.

Han påpekade också att social distansering är värdelöst eftersom covid sprids via aerosoler som färdas 30 meter innan de landar. Samhället borde omedelbart öppnas för att förhindra att skadorna från diverse nedstängningar fortsätter, sade han.

Masker är helt värdelösa. Det finns ingen evidensbas för deras effektivitet alls.

Masker bärs heller inte ens effektivt för det mesta, menar Hodkinson.

Det är löjligt. Att se dessa olyckliga, outbildade människor – jag menar inget illa – gå omkring och lyda minsta påtryckning utan någon form av kunskapsbas och tvingas ha mask.

Hodkinson kritiserade också PCR-testerna och noterade att ”positiva testresultat inte betyder klinisk infektion” samt att alla tester bör avbrytas eftersom de falska siffrorna driver till ”allmän hysteri”.

I Alberta, Kanada menade Hodkinson att risken för dödsfall för någon under 65 år var en på 300 000 och att det helt enkelt var upprörande att stänga samhället för vad han beskriver som ”en dålig influensa”.

Jag är mycket upprörd över att det har nått den här nivån, det borde upphöra imorgon, sade Hodkinson.

Foto: Medmaldoctors.ca

Dr. Roger Hodkinson fick sin medicinska examen (M.A., M.B., B. Chir.) från Cambridge University i Storbritannien där han också var forskare vid Corpus Christi College. Efter residens på University of British Columbia blev han en Royal College-certifierad allmänpatolog (FRCPC) och också en stipendiat vid College of American Pathologists (FCAP).

Han har ett högt anseende hos College of Physicians and Surgeons i Alberta och har erkänts av Court of Queen’s Bench i Alberta som en expert på patologi.

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Fler gravida snusar

publicerad 13 augusti 2025
– av Redaktionen
Förra året snusade drygt 1800 kvinnor under sin graviditet.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

134 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Antalet gravida som snusar har ökat de senaste åren, visar nya siffror från graviditetsregistret. Ökningen kan kopplas till att snusning generellt har blivit vanligare bland unga kvinnor.

Gravida som snusar har legat på ungefär en procent under en tioårsperiod men började sakta öka för några år sedan. Mellan 2019 och 2024 ökade andelen gravida som snusar från 1,2 procent till 1,9 procent. Förra året snusade drygt 1 800 kvinnor under sin graviditet, rapporterar Bonniertidningen DN.

Snusning har blivit vanligare bland unga kvinnor, särskilt sedan introduktionen av det vita snuset 2016. Bland kvinnor i alla åldrar har andelen snusare ökat från fyra procent till 13 procent under de senaste 15 åren.

2023 var det första året då det var vanligare för gravida kvinnor att ha snusat tre månader före graviditeten än att ha rökt.

De data som finns om riskerna tyder på att snusning under graviditeten kan leda till missfall, dödfödslar eller problem med andningen hos barnet.

De flesta vet att rökning under graviditet är dåligt, men det finns en kunskapslucka kring snuset. Detta trots att riskerna går att jämställa med cigaretter, säger Anna Gunnerbeck, som är barnneurolog och forskare på nikotinexponering under graviditet vid Karolinska Institutet, till skattefinansierande SVT.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Omega 3 – Näring för hjärta, hjärna och syn

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad 12 augusti 2025

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

134 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det är lätt att tro att vi får i oss tillräckligt med fettsyror, men i verkligheten är brist på Omega 3 ett av de vanligaste näringsglappen i västvärlden. Många äter för lite fet fisk, samtidigt som intaget av inflammationsdrivande fettsyror från fröoljor är högt. Det påverkar hjärtats funktion, hjärnans skärpa och även synförmågan.

Swebbtvs Omega 3-tillskott innehåller högkoncentrerad fiskolja med EPA och DHA i färdig form – det vill säga i en struktur som kroppen enkelt kan ta upp och använda direkt.

Vad Omega 3 bidrar till:

  • Hjärtats normala funktion (EPA och DHA)
  • Bibehållen hjärnfunktion (DHA)
  • Normal synförmåga (DHA)
  • Balansering av fettsyraprofilen i kroppen

När kroppen behöver rätt fett

Fett är inte farligt – det är livsnödvändigt. Men det handlar om rätt sorts fett. Ett för högt intag av Omega 6-fettsyror från t.ex. solros- och majsolja, utan motsvarande Omega 3, kan skapa obalans. För den som inte äter fet fisk flera gånger i veckan, kan ett tillskott göra skillnad för cirkulation, fokus och allmänt välbefinnande.

Tips som kan förstärka effekten:

  • Undvik industriella fröoljor (byt till smör, olivolja eller talg)
  • Ät sardiner, makrill eller sill 2–3 gånger i veckan om möjligt
  • Lägg till valnötter och ekologiska ägg i kosten
  • Begränsa transfetter och snabba kolhydrater

En investering i långtidsfunktion

Omega 3 verkar inte bara i stunden – det är ett tillskott som bygger upp kroppen långsiktigt. Hjärtat, hjärnan och ögonen består till stor del av fett. Genom att förse kroppen med rätt byggstenar förbättrar du grunden för både mental och fysisk funktion. Ett enkelt val som gör skillnad över tid.

Vill du ge hjärta, hjärna och syn de fettsyror de behöver?

Beställ Omega 3 från Swebbtv här

Foto: Swebbtv

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.