Försöksperson dog i tester av coronavaccin

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 22 oktober 2020
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Brasiliens hälsomyndighet bekräftar nu att en person dött i pågående tester av ett coronavaccin. Testpersonen ska vara en 28-årig brasiliansk man hemmavarande i Rio de Janeiro som deltog i läkemedelsjätten AstraZenecas fas 3-tester för vaccinet, som genomförs i samarbete med Oxford University.

Uppgifterna från Brasiliens hälsomyndighet är att testpersonen ifråga dött i komplikationer av covid-19. Vid sidan av detta är dock informationen mycket knapphändig med hänvisning till “studiens och deltagarnas integritet”.

Oxford University menar enligt Reuters att “det inte funnits några farhågor om de kliniska testernas säkerhet” och meddelar att man kommer att fortsätta studien utan avbrott. Även Sao Paulo-universitetet, som bistår med att koordinera fas 3-testerna i Brasilien, menar att “en oberoende granskningskommitté” också ska rekommendera att fortsätta testerna.

Allting pågår som förväntat, utan någon allvarlig dokumentation på vaccin-relaterade komplikationer som berör någon av de deltagande frivilliga“, vidhåller universitetet i ett uttalande.

Både Reuters och brasilianska O Globo gör samtidigt gällande att den avlidne mannen insinuerats ha tillhört placebo-gruppen i testerna. Detta göra på basen av en anonym källa som ska ha koppling till studien och som ska ha talat med de båda medierna ifråga. Placebo-preparatet ska enligt O Globo ha utgjorts av ett vaccin för hjärnhinneinflammation.

Varför AstraZeneca, vars aktie rasade med 1,8 procent efter beskedet, har avstått från att klargöra att dödsfallet inte är relaterat till vaccinet är oklart, annat än att man hänvisar till medicinsk rättssekretess.

Fallet är det tredje på kort tid där testpersoner rapporteras ha skadats allvarligt i AstraZenecas tester. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att samma läkemedelsbolag tidigare tvingats pausa testerna efter att två personer drabbats av förlamande ryggmärgsinflammation från tester på samma vaccin.

Den profilerade ultraglobalisten och vaccinlobbyisten Bill Gates, som är en ledande person i vaccinutvecklingen i USA, har tidigare medgivit att bieffekterna av covid-vaccinerna varit omfattande också för läkemedelsföretaget Modernas tester – där hela 80 procent rapporterats ha fått direkt påtagliga negativa effekter av vaccinerna.

Noteras kan i sammanhanget även de organiserade försök från läkarkåren att nå ut med information om att effektiv, säker och billig bot mot de sjukdomstillstånd som vaccinerna ska inrikta sig på redan finns tillgänglig – bland annat i form av behandling som baseras på hydroxiklorokin. Sådan information fortsätter dock att systematiskt förtigas från allmänheten av lejonparten av media, politiker och censureras också aktivt från de största sociala medieplattformarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!