Coronavirusets spridning

Folkhälsomyndigheten kan förbjuda större folksamlingar

Snart kan större folksamlingar förbjudas.

Sverige måste nu införa mötesrestriktioner så snabbt som möjligt, menar generaldirektören för Folkhälsomyndigheten. Man anser att det är lämpligt att förbjuda sammankomster och möten där fler än 500 människor närvarar.

Redan under onsdagen kan regeringen komma att besluta om att införa begränsningarna. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson tror att det kan vara klokt att förbjuda möten med 500 eller fler deltagare men poängterar att gränsen kan dras betydligt tidigare än så.
– Vi tittar nu på vilka olika typer av sammankomster som finns. Det är ganska stor skillnad på uteaktiviteter, inneaktiviteter, i storstäder och på andra ställen. Vi försöker hitta någon lämplig nivå, säger han till TV4.

Under gårdagen höjde Folkhälsomyndigheten risken för samhällsspridning av viruset från måttlig till mycket hög och man bedömer att samhällsspridning förekommer i landet.
Socialministern Lena Hallengren (S) anser också att det kan finnas ett behov av att begränsa allmänna sammankomster för att bromsa smittspridningen.

– Det sker via ordningslagen. Där står vi i kontakt med Folkhälsomyndigheten. Så fort Folkhälsomyndigheten begär att regeringen fattar beslut kommer vi att göra det så här fort.
Under gårdagen förbjöds alla norska sammankomster med fler än 500 deltagare tills vidare.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!