England: Nedstängningspolitiken skapade en miljon alkoholister

Coronarepressionen

publicerad 16 augusti 2021
- av Markus Andersson

En Yougov-undersökning för den engelska hälsomyndigheten visar på att ytterligare en miljon engelsmän blivit alkoholister sedan nedstängningspolitiken inleddes.

Före nedstängningarna bedömde regeringen att det fanns omkring 1,5 miljoner alkoholister i landet – alltså personer som drack åtminstone 50 enheter alkohol per vecka. Denna siffra ska ha ökat till 2,5 miljoner alkoholister i landet bara under 2020, av de 56 miljoner människor som bor i England.

Enligt Tony Rao som är expert på alkoholmissbruk vid King’s College i London och har analyserat siffrorna för Daily Mail, så har coronarepressionen haft en förödande effekt på alkoholismen och fler engelsmän än någonsin har också dött av alkoholrelaterade orsaker. Enligt brittiska hälsomyndigheter ökade antalet dödsfall orsakade av alkohol med över 20 procent under nedstängningarnas första år.

Organisationer som arbetar mot missbruk går nu ut och varnar för att situationen kan eskalera ytterligare och att fler kan hamna i missbruk och till och med mista sina liv. Summit News skriver att nedstängningspolitikens verkliga konsekvenser inte kommer att vara kartlagda och kända förrän om flera år, men att man redan nu ser skrämmande återverkningar.

I Sydafrika hörs liknande rapporter om kontraproduktiva effekter av nedstängningspolitiken, där dataanalytiker exempelvis menar att den kommer att leda till 29 gånger fler människor dör av annat än av själva coronaviruset. Akademiker från framstående universitet har tidigare uppskattat att nedstängningarna kommer att kosta omkring en miljon liv under de kommande två decennierna.

Den medicinske professorn Jay Bhattacharya vid Stanfords universitet har på samma linje också varnat för att man om några år kommer att titta tillbaka på nedstängningspolitiken som en av de mest skadliga åtgärderna som någonsin införts i historien.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.