En handfull nötter om dagen är bra för hälsan
Foto: Jelle Goossens/CC BY-NC-SA 2.0

En näve nötter håller doktorn borta

Publicerad 25 januari 2017, uppdaterad kl. 16:16

Ett intag på 20 gram nötter om dagen minskar risken att drabbas av flera åkommor, inklusive hjärtsjukdomar och cancer, enligt en studie från Imperial College London och Norwegian University of Science and Technology. Risken att drabbas av kranskärlssjukdom minskade med nästan 30 procent, risken för cancer med 15 procent, och risken att dö i förtid med 20 procent, skriver forskarna i BMC Medicine.

Forskarlaget har analyserat 29 studier som publicerats världen över, med 819 00 deltagare. Resultaten var varierade, men nötkonsumtion befanns minska sjukdomsrisken hos de flesta.

Annons:


I studien ingick alla sorters trädnötter, inklusive hassel- och valnötter, liksom jordnötter, som egentligen är baljväxter.

– Nötter är lika på fiber, magnesium och fleromättade fetter – näringsämnen som är bra på att skära ned risken för hjärt- och kärlsjukdomar och sänka kolesterolhalten, säger Dagfinn Aune, medförfattare till studien.

Ett intag på mer än 20 gram om dagen tycks dock inte förbättra effekten nämnvärt.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Coyote

    Om man sänker kolesterolhalten ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar. Forskarlaget är tydligen daaligt uppdaterade paa vetenskapens senaste rön.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend