Annons:

Den bästa maten för att avgifta din kropp

Avgiftning är något många inte tycker att de behöver, vissa kallar det rent av strunt. Men faktum är att även om du har en hälsosam livsstil samlas det lätt gifter i din kropp, ofta utan att du är medveten om det. Dessa gifter kan i sin tur orsaka sjukdomar eller andra åkommor. Här har vi listat livsmedel som hjälper dig avgifta din kropp så att du ska kunna må bättre.

Uppdaterad januari 4, 2023, Publicerad juni 14, 2020

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

183 590 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

Fördelarna med avgiftning går långt utöver att bara hjälpa kroppen att återhämta sig efter en helg med ohälsosam mat och alkohol. Faktum är att utspolning av gifter regelbundet hjälper att ta bort skadliga ämnen som gradvis ackumuleras i blod och tarmkanaler och som riskerar att skapa problem och sjukdomar i kroppen.

Har du för mycket gifter och ohälsosamma ämnen i kroppen kan det äventyra hälsan med allt från dålig andedräkt och acne till depression och i värsta fall cancer.

Trots att många människor väljer att äta sunt och organiskt finns det fortfarande risk att skadliga kemikalier ska komma in i kroppen; allt från aluminiuminnehållande deodoranter, livsmedelsförpackningar samt kvalitén och ursprunget på dina varor är sådant som kan påverka din hälsa negativt.

Även vissa livsmedel och kosttillskott som anses hälsosamma behöver inte nödvändigtvis vara det, eftersom många produkter kan innehålla höga halter av bly, kadmium och även volfram. Många olika gifter tas upp i vår kropp varje dag utan att vi vet om det, vilket riskerar att påverka vår hälsa över tid.

Annons:

För att hjälpa kroppen med utrensning av skadliga ämnen är regelbunden avgiftning en bra idé. Här tittar vi närmare på de livsmedel som bäst kan avgifta våra kroppar så att vi över tid kan hålla oss så friska som möjligt.

Gröna växter med mycket klorofyll

Klorofyll, vilket är ämnet som ger växter grön färg, kan motverka att cancerframkallande kemikalier absorberas i kroppen. Det hjälper även att syresätta kroppen och har utmärkta egenskaper för att frakta ut tungmetaller och annat som stör kroppens naturliga processer. Leta efter persilja, ruccola, gröna bönor och spenat.

Klorofyll är också känt för att förbättra kroppens sårläkning, rena tjocktarmen, bekämpa fria radikaler (oxidation) samt förbättra cirkulationen av syre.  En studie vid Oregon State University fann att klorofyll i gröna grönsaker ger skydd mot cancer när de testades mot de låga nivåer som vi troligen exponeras för i vår dagliga miljö.

Det finns betydande bevis i epidemiologiska och andra kliniska studier med människor som visar att klorofyll och dess derivat, klorofyllin C34H31CuN4Na3O6, kan skydda mot cancer”, säger Tammie McQuistan, forskarassistent arbetar med George Bailey, professor emeritus i Linus Pauling Institute vid OSU.

Styrkan hos klorofyll har även visats genom att applicera det i östra Kina där svampkontaminering av spannmål och nötter är vanligt. På grund av förorenade korn och nötter har många kineser drabbats av leverskador och cancer. Efter tillskott av  klorofyllin – vid 300 mg (100 mg tre gånger dagligen), minskade förekomsten av levercancer hos kineserna. Ytterligare utredning om antioxiderande och antimutagena egenskaper hos klorofyll har påbörjats av kinesiska forskare.

Gurkmeja

En av de viktigaste delarna i gurkmeja är en grupp kemiska föreningar som kallas curcuminoider , varav en är curcumin, och har visat sig hjälpa att avgifta levern och minska inflammation i hela kroppen. Dock är innehållet av curcumin i gurkmeja inte så högt, endast runt 3% av dess vikt.

Gurkmeja har många hälsofördelar och är lätt att använda i matlagning. Kryddan kan minska inflammation, bekämpa depression, minskar risken för hjärtsjukdomar och diabetes. Den är också ofta förekommande i forskning på grund av vissa egenskaper som kan bistå till att besegra cancer. Forskare från hela världen har funnit att gurkmeja kan påverka mer än 581 olika sjukdomar och tillstånd till det positiva.

Alzheimers är den vanligaste neurodegenerativa sjukdomen i världen och en ledande orsak till demens. Tyvärr finns ingen bra behandling mot Alzheimers än, men däremot har det visat sig att curcumin kan passera blod-hjärnbarriären vilket kan hjälpa mot Alzheimers.

Det är känt att inflammation och oxidativ skada spelar en roll vid Alzheimers sjukdom. Curcumin har visats ha positiva effekter på båda. En viktig del av Alzheimers sjukdom är en ackumulering av protein ”tovor” kallade amyloida plack. Studier visar att curcumin kan hjälpa att rensa bort dessa plack. Huruvida curcumin verkligen kan bromsa eller vända utvecklingen av Alzheimers sjukdom behöver studeras ordentligt.

Ingefära

Det finns många hälsofördelar med ingefära. Kryddan är särskilt bra för att lugna matsmältningen, men kan också hjälpa att hämma inflammation och generellt stärka immunförsvaret. Ingefära-te kan användas vid förkylningar, halsont och orolig mage. Låt lite uppskuren ingefära sjuda i vatten i 5 minuter, svalna något och drick. Lägg till lite honung.

Ingefära innehåller mycket potenta antiinflammatoriska ämnen som kallas gingeroler. Dessa ämnen tros vara förklaringen till varför så många människor med artros eller reumatoid artrit upplever reducerade smärtnivåer och förbättringar i sin rörlighet när de äter ingefära regelbundet. I flera kliniska studier har det dokumenterats att patienter upplevt lindring av smärta och/eller svullnad.

Vitlök

Länge har vitlök använts som ett sätt att avgifta kroppen. Vitlök innehåller allicin som i kroppen omvandlas till ett svavelbaserat ämne. Gifter som kvicksilver, vissa tillsatsämnen och kemiskt framställt östrogen binds till svavel och kan därmed utsöndras.

Svavel är ett av våra grundämnen och därmed en essentiell (livsviktig) mineral som vanligtvis finns rikligt i grönsaker, fisk, kött och mjölkprodukter. Diallyl disulfide är det mer exakta namnet på ett av de ämnen i vitlök som i forskning visats ha positiva effekter på att förebygga och skydda mot tarmcancer. Ämnet är även 100 gånger effektivare än två populära antibiotika för att bekämpa Campylobacter, en av de vanligaste orsakerna till tarmsjukdomar.

Maskrosor

Tro det eller ej men maskrosblad är faktiskt ätbara och en bra källa till kalium och järn. Vare sig det äts i en sallad eller tas som extrakt är det känt för att stimulera gallaproduktion och förbättra lever samt den allmänna hälsan. Maskrosen är rik på merparten av våra mineraler samt vitamin A, B och C. Den verkar därmed som en antioxidant och är ett bra komplement för vegetarianer samt för de som inte äter sädesslag (på grund av maskrosens B-vitaminer).

Liksom nässla är maskrosen vätskedrivande och verkar dessutom som naturlig avgiftare och blodrenare, vilket gör den till en perfekt avgiftningsväxt. Du kan använda den vid avgiftningsproblem, gallbesvär som är lindriga eller som förebyggande åtgärd (behandla aldrig gallstensanfall med maskros). Liksom fläder används maskros mot reumatism och vid värk.

Forskare vid University of Annunzio Chieti-Pasaca i Italien har jämfört extrakt av maskros, gurkmeja, rosmarin och kronärtskocka i en studie som släpptes 2010. Forskarna erkände den positiva effekt dessa örter har på levern och gallblåsan och ville jämföra växternas förmåga att bekämpa fria radikaler. Medan gurkmeja hade störst antioxiderande effekt, hade även maskros dessa egenskaper. Den oxidativa stressreducerande effekten av maskrosextrakt testades på råttor med leverskada från koltetraklorid (CCl4), en kemikalie som används i brandsläckare och köldmedier som är mycket giftigt för levern. Vattenbaserat maskrosextrakt eller maskroste, visade sig avsevärt minska mängden av oxidativ stress och inflammation i levern hos råttor.

Psylliumfröskal / Husk / Loppfrö

Psylliumfröskal är det hölje som omger frön från växten psyllium (Plantago), en grobladsväxt. Dessa skal består till största del av fibrer och kan bland annat användas i bakning som ett substitut för vetemjöl.

Psylliumfröskal kallas även för husk, psylliumhusk, fiberhusk, loppfröskal, psylliumskal och ispagulafröskal. Det har traditionellt används som tarmreglerande medel både vid hård och lös avföring. Fröna motionerar skonsamt tarmsystemet och anses vara en nödvändighet vid avgiftning, då en stor orsak till självförgiftning just är förstoppning. Detta på grund av att när du är förstoppad ligger avföringen kvar i tarmen, vilket innebär att gifterna som bildas i tarmen absorberas av tarmslemhinnan. När du gör en utrensning och avgiftning frigör du gifterna och då behöver du mycket fiber i din kost, så att de kan ta med sig gifterna ut ur kroppen.

Bentonitlera

Sist i listan och den enda som inte har något livsmedelsvärde utan enbart används för utrensning är Bentonitlera.

Lerans förmåga att avgifta kroppen har varit känd under lång tid av flera urbefolkningar i olika världsdelar. Bentonitlera är egentligen bara naturlig lera med ett pH-värde på 8,3 till 9,1 vilket innebär att den är basisk.

Bentonitlera kan attrahera en mängd gifter i magtarmkanalen. Gifter och toxiner i kroppen binder till leran och förs ut ur kroppen tillsammans med leran. För att uppnå de flesta fördelarna ska du ta flytande bentonit innan du äter och dricker. Om detta inte är möjligt, är den nästa bästa tiden att ta minst en timme före eller efter måltider. Till att börja med är det fördelaktigt att ta minst 1 msk av bentonitlera dagligen och blanda det med juice. Gifter, lågpatogena virus, aflatoxin (en typ av mögel) och även bekämpningsmedel och växtgifter kan elimineras med hjälp av bentonitlera.

Bentonit fungerar också som en svamp. När bentonit utsätts för vatten expanderar den och skapar många porösa utrymmen mellan partiklarna. Gifter dras alltid till dessa utrymmen som sedan spolas ut med bentonit.

Bentonit är ett inert material. Det tas inte upp av kroppen och passerar genom det mesta oförändrad.

Vi utfärdar dock en liten varning och tvekan då bentonitlera ofta innehåller spårmängder av aluminium, och därför råder det inte konsensus inom alternativhälsa huruvida Bentonitlera bäst bör användas. Vi rekommenderar vidare läsning och ta gärna kontakt med någon som själv redan prövat detta.

 

 

Redigerat av Sofie Persson

Originalartikeln har tidigare publicerats på Vaken

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Annons:

Blåbär kan minska allergisymptom hos spädbarn

Publicerad Igår 07:16 – av Redaktionen

Att äta blåbär dagligen under spädbarnsåldern skulle kunna minska allergisymptom, pekar en amerikansk studie mot. Endast två matskedar om dagen räckte för att minska bland annat andningsrelaterade symptom.

I studien, som publicerats i Nutrients, deltog 76 friska spädbarn från Denverområdet i USA. Samtliga spädbarn ammades också. Under sju månader fick hälften av barnen ett pulver som motsvarar två matskedar blåbär varje dag, samtidigt som resten av barnen fick ett placebo-pulver. Blåbären i pulvret kom från så kallade "highbush blueberries" som odlas kommersiellt i USA, och inte från vilda bär.

Föräldrarna fick sedan rapportera in om barnen fick några allergiliknande symptom under periodens gång samtidigt som forskare analyserade blod- och avföringsprover i syfte att mäta bland annat barnens tarmbakterier.

Allergisymptom minskade

Vid studiens start hade flera av barnen i blåbärsgruppen allergisymptom, särskilt från luftvägarna. Vid studiens slut hade de barn som fått äta blåbärspulver större sannolikhet att blivit av med sina symptom jämfört med barnen i palcebogruppen. Främst hade barnen blivit av med andningsrelaterade symptom.

Annons:

Studien är gjord vid Colorado University i Denver där Stina Bodén från Umeå universitet deltagit, då hon var postdoktor vid det amerikanska universitetet fram till september i år.

Det är särskilt intressant att vi såg en minskning av IL-13, en inflammatorisk markör kopplad till allergi, samtidigt som IL-10, som har antiinflammatoriska egenskaper, ökade. Det tyder på en möjlig dubbel effekt av blåbären, säger Bodén i ett pressmeddelande.

Kan utveckla immunförsvaret

Resultaten pekar mot att äta blåbär redan i spädbarnsålder kan påverka lindringen av allergiska symptom och även kunna påverka utvecklingen av immunförsvaret. Forskarna betonar dock att resultaten är preliminära och att det behövs mer forskning för att bekräfta sambandet.

Våra resultat tyder på att blåbär kan påverka utvecklingen av immunförsvaret under spädbarnsåldern, men mer evidens behövs liksom att studera vad i blåbären som skapar effekterna, säger Bodén.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Taurin – Naturligt stöd för muskler, energi och återhämtning

Annonssamarbete med Swebbtv

Publicerad oktober 24, 2025

Taurin är en svavelhaltig aminosyra som förekommer naturligt i kroppen och spelar en roll i många av kroppens biologiska processer. Den finns i hög koncentration i hjärta, hjärna, muskler och blodplättar samt hjälper till att reglera kalciumnivåerna i vissa celler, stödjer nervsystemets funktion, har antioxiderande egenskaper och spelar en roll för hjärtats och synens funktion.

Swebbtvs Taurin 400g består av 100% rent L-taurin i pulverform – ett tillskott som kan blandas i vatten eller juice för dagligt stöd.

Taurin bidrar till:

  • Stöd för normal muskelfunktion och nervsystemets funktion
  • Minskad trötthet och utmattning
  • Normal energiomsättning och elektrolytbalans
  • Bibehållande av normal hjärt- och kärlfunktion
  • Stöd för immunförsvaret och antioxidativ skydd

När kroppen behöver extra stöd

Taurin är särskilt viktigt för personer som tränar regelbundet, upplever stress eller har en kost med lågt taurinintag. Symptom på taurinbrist kan inkludera muskeltrötthet, nedsatt koncentration och långsam återhämtning efter fysisk aktivitet.

Annons:

Tips för att öka taurinintaget:

  • Inkludera taurinrika livsmedel som kött, fisk och skaldjur i kosten
  • Begränsa intaget av alkohol och koffein, som kan påverka taurinnivåerna

En enkel lösning för dagligt stöd

Swebbtvs L-Taurin 400g innehåller 100% rent L-taurin i pulverform. Denna sammansättning ger ett balanserat upptag och stöd för kroppens dagliga behov.

Vill du ge din kropp det stöd den behöver för muskler, energi och återhämtning?

Beställ Taurin från Swebbtv här

Foto: Swebbtv

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

EU kan förbjuda handsprit

Publicerad oktober 21, 2025 – av Isac Boman
Handsprit beräknas förhindra 16 miljoner infektioner per år. Nu vill EU klassificera etanol som cancerframkallande och förbjuda många produkter.

Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA överväger att klassificera etanol som en cancerframkallande substans, vilket i praktiken skulle förbjuda många handspritsprodukter och rengöringsmedel som används på sjukhus. Sjukvårdsindustrin varnar för allvarliga konsekvenser för patientsäkerheten.

Alkoholbaserade rengöringsmedel är i dag godkända som säkra i EU och har funnits på Världshälsoorganisationens lista över essentiella läkemedel sedan 1990-talet, men den 10 oktober flaggade en arbetsgrupp inom den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA etanol som ett giftigt ämne som ökar risken för cancer och graviditetskomplikationer.

Enligt rekommendationen bör substansen ersättas i rengörings- och andra produkter.

ECHA:s kommitté som granskar biocidsubstanser ska mötas mellan 24 och 27 november för att besluta om etanol ska klassificeras som skadligt för människor. Därefter skickas en rekommendation till EU-kommissionen som fattar det slutliga beslutet.

Annons:

"Effekten skulle bli enorm"

Sjukvårdsindustrin har slagit larm om konsekvenserna av en sådan klassificering.

— Effekten på sjukhusen skulle bli enorm, säger Alexandra Peters vid Genèveuniversitetet och nätverket Clean Hospitals till Financial Times.

Hon påpekar att vårdrelaterade infektioner dödar fler människor globalt varje år än malaria, tuberkulos och aids tillsammans.

— Handhygien, särskilt med alkoholbaserad handsprit, förhindrar 16 miljoner infektioner världen över per år, fortsätter Peters.

Alternativen är sämre

Peters framhåller att alternativ till etanol, som isopropanol, är ännu mer giftiga. Att använda tvål upprepade gånger tar längre tid och skadar huden. Enligt en studie skulle sjuksköterskor behöva spendera 30 minuter av varje timme under en operation på att tvätta händerna om handsprit inte fanns tillgänglig.

ECHA meddelar att om dess expertkommitté "drar slutsatsen att etanol är cancerframkallande" kommer myndigheten att rekommendera substitution. Men samtidigt kan ämnet "fortfarande godkännas för avsedda biocida användningar, om dessa anses säkra med tanke på förväntade exponeringsnivåer eller om inga alternativ finns".

Myndigheten betonar samtidigt att inget beslut har fattats ännu.

Ifrågasätter vetenskapen

Nicole Vaini, EU-chef för den internationella branschorganisationen för tvål, rengöringsmedel och underhållsprodukter, ifrågasätter vetenskapen bakom den interna rapporten, som inte har offentliggjorts.

— Det finns inga studier tillgängliga om etanol i sig, utan den enda mänskliga datan kommer från studier som visar hälsoeffekterna av att dricka alkoholhaltiga drycker, säger hon.

En offentlig konsultation om fördelarna med att förbjuda etanol, som ECHA lanserade tidigare i år, har genererat omkring 300 svar från intressenter. De flesta motsätter sig förändringen.

I maj uppmanade Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) nationella hälsomyndigheter att "etablera alkoholbaserad handdesinfektion som primär metod för handhygien".

Tillfälliga undantag möjliga

Om etanol skulle klassificeras som giftigt skulle företag fortfarande kunna ansöka om individuella undantag som tillåter dem att fortsätta använda det på grund av brist på alternativ. Men enligt Vaini skulle dessa vara begränsade till fem år och bedömas fall för fall, vilket tillför kostnader och förseningar.

Peters tillägger att en del av etanols attraktionskraft är att "man kan tillverka det av nästan vad som helst", vilket innebär att tillgången kan ökas vid en pandemi.

— Varje gång du ser produktion av handsprit i nödsituationer som vi såg med covid-19 kommer det att vara etanol. Man kan inte bara förvandla ett bryggeri till en fabrik för att producera isopropanol, säger hon.

EU-kommissionen har inte kommenterat ärendet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

PFAS under graviditet förändrar barnets hjärna

Publicerad oktober 16, 2025 – av Redaktionen
Forskning visar för första gången hur PFAS hos gravida kan förändra barnens hjärnstruktur flera år senare.

För första gången kan forskare visa hur PFAS hos gravida kvinnor påverkar deras barns hjärnor långsiktigt. Den finsk-svenska studien visar att strukturella förändringar kan ses hos barnen när de är fem år gamla.

Studien, som publicerats i Lancet Planetary Health, är ett samarbete mellan Örebro universitet, Åbo universitet och Åbo universitetssjukhus och är en del av EU-projektet INITIALISE (Inflammation in human early life: targeting impacts on life-course health)

PFAS består av en mängd kemikalier som är svåra att bryta ner och som man konstaterat finns förutom i naturen, även hos människor och djur. Vissa av kemikalierna kan vara skadliga för hälsan. Forskning har visat att PFAS kan påverka immunsystemet och misstänks även ha effekter på metabolism, hormonbalans och hjärnans utveckling.

Eftersom PFAS stannar kvar i kroppen kan det också passera från en gravid kvinna till moderkakan, vilket gör att barnet kan utsättas. Tidigare studier har exempelvis indikerat att om gravida kvinnor har PFAS i blodet finns det en större risk att barnet blir överviktigt senare i livet.

Annons:

Påverkat hjärnans struktur

Den här studien är den första i sitt slag som studerar hela hjärnan samtidigt i en hjärnskanner på barn i relation till PFAS-exponering under graviditeten – flera år efter födseln.

Studien är gjord med hjälp av FinnBrain Birth Cohort Study, som inrättades vid Åbo universitet (Finland) år 2011. Det är en långsiktig studie som följer tusentals barn och mödrar från graviditeten och framåt. En del av barnen fick genomgå hjärnskanningar, och dessa resultat har jämförts med nivåerna av PFAS som uppmättes hos mödrarna under graviditeten.

Resultaten visar att det finns ett samband mellan högre nivåer av PFAS hos gravida kvinnor och förändringar i både hjärnans struktur och i kopplingarna mellan olika hjärnområden hos deras barn. Dessa förändringar sågs fem år senare.

Det är första gången som forskare kan beskriva hur PFAS hos gravida kvinnor kan kopplas till förändringar i deras barns hjärnor flera år senare.

Det här är en viktig pusselbit i förståelsen av hur kemikalier kan påverka barns utveckling. Steg för steg får vi mer kunskap om hur olika miljöfaktorer samverkar och kan bidra till hälsoproblem, säger Tuulia Hyötyläinen, professor vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Exponering för PFAS under graviditeten och även under tidig utveckling hos barnet anses vara särskilt känslig, menar forskarna, eftersom hjärnan och andra organ växer snabbt och formas under den tiden. Nu behövs mer forskning kring hur PFAS påverkar hjärnfunktionen.

Sammantaget visar forskningen att PFAS kan påverka hjärnans utveckling även när det handlar om låga nivåer. Det behövs mer forskning om hur kemikalier påverkar kognition och hjärnfunktion hos barn, vad som är orsakerna och vad det leder till, säger Hyötyläinen.

Forskarnas tips mot PFAS i väntan på starkare lagstiftning:

  1. Ät fisk, men undvik fisk från sjöar som är förorenade med PFAS. För att få mer information kring halterna kan man kontakta sin kommun. Ät också mindre hämtmat och micromat i pappförpackningar som är fett- och vattenavstötande.
  2. Undvik att laga mat i non-stick-produkter.
    Undvik smink, tvål och skönhetsprodukter med PFAS. I innehållsförteckningarna kan det exempelvis stå: PTFE, polytef, ”..perfluoro...” eller ”...polyfluoro...”.
  3. PFAS finns ofta i vattenavstötande funktionskläder, eftersom det släpps ut mest PFAS vid produktion kan begagnade kläder bidra till att minska kemikalierna i naturen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.