Dålig mångfald i människomage

publicerad 17 december 2015

Mångfalden bland de mikrober som lever i människans matsmältningssystem är dålig jämfört med våra närmaste släktingar bland de afrikanska aporna, enligt forskning vid University of Texas at Austin.

Förändringen har skett långsamt sedan arterna skilde sig från sin gemensamma förfäder, men har gått betydligt snabbare i vissa delar av världen. I USA skiljer sig mikroberna hos människa och chimpans med 70 procent, medan de i mindre industrialiserade länder skiljer sig med 60 procent.

En förklaring kan vara att vi börjat äta mer kött och mindre växtmaterial, som kräver mer komplexa mikrobsamhällen för att bryta ned. Minskningen av mångfalden kan vara en orsak till att åkommor som astma och cancer ökat, skriver universitet.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.