Cancerframkallande ämnen i leksaker

publicerad 11 maj 2016

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kemikalieinspektionen slår larm om att var sjunde testad leksak innehåller kemikalier som kan vara cancerframkallande. Nu vill myndigheten att leksaksföretagen ställer tydligare kemikaliekrav.

I ett tillsynsprojekt har Kemikalieinspektionen testat ett urval av leksaker, totalt 112 leksaker från 29 olika företag. I resultatet fann man att 15 procent av leksakerna innehöll förbjudna ämnen, varav vissa är hormonstötande och potentiellt cancerframkallande.

– Leksakerna är inte akut giftiga, men de ämnen som vi hittat är ett allvarligt problem på sikt eftersom barn är särskilt känsliga för hälsofarliga kemikalier. Det är viktigt att leksaksföretagen ställer tydliga kemikaliekrav på sina leverantörer, säger Karin Rumar, tillförordnad enhetschef på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Kemikalieinspektionen har även hittat bly inuti åtta undersökta elektriska leksaker. Bly kan enligt myndigheten orsaka skador på nervsystemet och medföra försämrad intellektuell utveckling och prestationsförmåga.

Däremot har andelen leksaker som innehållit bly minskat jämfört med tidigare års mätningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!