Broccoli kan skydda mot radioaktiv strålning

publicerad 17 oktober 2013

Forskare har kommit fram till att det finns ett ämne i broccoli, vitkål och blomkål som kan ge skydd mot radioaktiv strålning och minska risken att drabbas av cancer.

Den nya studien publiceras i tidsskriften Proceedings of the National Academy of Sciences. Forskare utsatte råttor för dödliga doser radioaktiv strålning. Hela 60 procent av de råttor som injicerades med ämnet kallat diindolylmetan (DIM) överlevde den dödliga dosen.

–  DIM har visat sig kunna förebygga cancer i ett års tid. Detta är den första indikationen på att DIM också kan skydda mot strålning, säger medförfattaren till rapporten, Eliot Rosen.

Ämnet kan också användas för att förebygga eller behandla strålsjuka vid en kärnkraftsolycka, skriver australiska Herald Sun. Samtliga grönsaker inom släktet Brassica – blomkål, vitkål, rödkål, broccoli – innehåller diindolylmetan.

Ifjol kom amerikanska forskare fram till att extrakt från broccoli kunde förebygga hudcancer om det gnuggades på huden.

1990 blev det en het debatt om broccoli i USA. Anledningen var att den dåvarande amerikanska presidenten George H. W. Bush ska enligt egen utsago, ha avskytt broccoli, därför bestämdes att broccoli skulle förbjudas på presidentplanet Air Force One.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.