Blodprov kan avslöja cancerrisk

publicerad 25 november 2015

I framtiden kan det kanske räcka med ett enkelt blodprov för avslöja om en person lider av cancer i bukspottskörteln, som är en av de mest dödliga formerna av cancer, men svår att diagnostisera eftersom det inte uppstår några symptom under det tidiga stadiet och bukspottskörteln är dold bakom andra organ.

Detta enligt forskning vid amerikanska Indiana University. Vid ett försök upptäckte man att flera former av mikroRNA finns i blodet hos patienter med bukspottskörtelcancer.

Det kan bli möjligt att använda ett blodprov för att hitta individer som löper stor risk att drabbas av bukspottskörtelcancer.

Vi planerar att utföra vidare studier i ämnet. Det är viktigt att hitta fler markörer och ta reda på hur användbara dessa markörer kan bli för att ställa en tidig diagnos för den här formen av cancer, säger Murray Korc, som är en av forskarna bakom studien.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.