Bisfenol A hittat i dricksvatten

publicerad 8 september 2013

Kemikalieinspektionen har påträffat det farliga och hormonstörande ämnet bisfenol A i vattenrör i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Bisfenol A är känt för att hämma fortplantningsförmågan. SVT skriver att det finns studier som visar på ett samband mellan bisfenol A och fetma och cancer.

Det är oroande eftersom bisfenol A betraktas som ett misstänkt hormonstörande ämne. Det bör inte finnas alls i vattenledningsvatten, säger Erik Gravenfors, utredare och kemist på Kemikalieinspektionen, till SVT.

Det är 22 renoverade bostäder i Stockholm, Malmö och Göteborg som har undersökts av Kemikalieinspektionen. I åtta av dem har man funnit bisfenol A i kranvattnet.

Under 2007-2011 renoverades vattenledningar i cirka 3 000 lägenheter runt om i Sverige genom relining, ett billigare alternativ till stambyten. Vattenrören kläddes då i plast. Nu ska en granskning tillsättas för att utreda om bisfenol A läckt ut från plasten och hamnat i dricksvattnet, skriver TT.

Barn är särskilt utsatta för att påverkas negativt av bisfenol A. EU har förbjudit det farliga och giftiga ämnet i nappflaskor och flera andra plastprodukter. Vilka nivåer som är ofarliga för vuxna människor är ännu inte fastställt.


Fakta Bisfenol A

Bisfenol A finns i plastprodukter som CD- och DVD-skivor, tandfyllningsmaterial, kameraskal, epoxyfärger, epoxylim, tryckfärger och kopieringspapper.

Det finns även i förvaringskärl för livsmedel som konservburkar, genomskinliga pipmuggar och vattenflaskor. Ämnet är förbjudet i nappflaskor eller i förpackningar med lack för barn upp till tre års ålder.

Det dagliga intaget av bisfenol A från mat och dryck i Sverige uppgår till några få mikrogram per kilo kroppsvikt, både för barn och vuxna.

 

Källa: Livsmedelsverket
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.