Endast en fjärdedel av svenska barn får tillräckligt med frukt och grönt, enligt en studie vid Örebro universitet och Karolinska institutet. Inte ens hälften uppger att de äter frukt varje dag, medan 60 procent äter grönsaker varje dag.
Att äta mycket frukt och grönsaker minskar risken för hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och vissa former av cancer. Enligt världshälsoorganisationen WHO bör vi äta 400 gram om dagen. Livsmedelsverket förordar minst 500 gram. Norska barn äter mest i Europa, 345 gram om dagen, och finska minst 220 gram. Svenska barn äter i snitt 291 gram.
– Vi tror att det beror på våra svenska skolluncher. De erbjuder bra salladsbarer. Samtidigt äter de svenska barnen långt ifrån tillräckligt med grönsaker. Ett medel på 141 gram räcker inte. Alla barn borde äta minst 200-250 gram grönsaker för att nå WHO:s eller Livsmedelsverkets rekommendationer, säger Agneta Yngve, professor i måltidskunskap vid Örebro universitet.
I studien framgår även att flickor äter mer frukt och grönt än pojkar.
Förutom Sverige ingick Bulgarien, Finland, Tyskland, Grekland, Island, Norge, Portugal, Slovenien och Holland i studien.
Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.