Coronakrisen

Akademiska sjukhuset stoppar planerad vård

Trots fakta som framkommit om att den inställda vården orsakar omfattande ohälsa och ökad dödlighet bland befolkningen så väljer Akademiska sjukhuset i Uppsala att ställa in all vård som ”inte är absolut nödvändig”. Detta efter uppgifter om ökad smittspridning i regionen.

Smittotalen man utgår från baseras på starkt kritiserade tester som Nya Dagbladet tidigare har rapporterat om dessutom kan ge falska positiva svar, något som drabbat tusentals svenskar. Det är också välbelagt att den psykiska ohälsan ökat under den pågående nedstängningen av samhället och att allt fler svenskar sjukskriver sig för detta.
Nya Dagbladet har därtill tidigare skrivit om hur det kan ta år för regionerna att komma ifatt all inställda operationer och annan vård som man ställt in, något som kan leda till att svenskar dör i onödan.

Ändå väljer sjukhuset i Uppsala att sätta stopp för en mycket stor del av sina behandlingar med motivet att motverka smittspridning. En anledning till att tusentals svenskar nu får vänta på vård är att personal vid sjukhuset ska ha diagnosticerats med coronavirus.

– All vård och behandling som inte är absolut nödvändig ställs in, meddelar Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionsavdelningen.

Operationer som bedöms som ”akuta” kommer dock genomföras även fortsättningsvis, hävdar man.

– Det slår inte ned som en bomb att planerade operationer ställs in – antalet covidpatienter har ökat från en handfull till ett tjugotal i dag, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd till SVT.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!