Sjuka kan få vänta år på operationer efter coronakrisen

publicerad 4 september 2020
- av Markus Andersson
Sjuka kan få vänta år på operationer.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Minst ett år kommer det ta att komma ikapp inställda operationer och annan viktig vård som ställts in under coronapandemin, det dystra beskedet ger 20 av 21 regioner i Sverige. Samtidigt skenar kostnaderna och coronavården har redan kostat långt mer än de pengar man blivit tilldelade.

Det är Dagens Samhälle som har skickat ut en enkät och fått svar av samtliga 21 regioner. Endast Kalmar tror att man har möjlighet att komma ikapp all den vård som ställts in och skjutits upp på framtiden när resurser istället har fått riktas om till coronavården. Övriga 20 regioner tror inte att man kommer att komma ikapp under det närmaste året.

Noterbart är också att coronavården i landets kommuner och regioner har kostat över 11 miljarder kronor, alltså mer än dubbelt så mycket som de medel man fått tilldelade av regeringen.

– Det är jättemånga kostnader. Vi har fört noggranna anteckningar eller haft speciella koder i bokföringen så vi verkligen kan se vad det kostat oss under de här månaderna, säger Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Laxå som ansökt om totalt 4,5 miljoner kronor.

Officiellt har regeringen gått ut med att man ska stå för alla kostnader kopplade till virusutbrottet inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen, men det kommer att bli betydligt dyrare än vad man egentligen budgeterat för.

Ansökningstiden gick ut i måndags och då hade 305 av 311 kommuner och regioner ansökt om ersättning på sammanlagt 11,2 miljarder kronor. Regeringen hade räknat med en kostnad på blott fem miljarder. Att det blivit så dyrt försvaras av finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det gör att regionerna har kunnat vidta åtgärder som man annars kanske inte hade gjort för att kunna vårda sjuka, bland annat fältsjukhusen. Alla har inte använts, men tänk om det hade behövts? Den typen av åtgärder hade man nog inte vågat göra utan det här löftet, säger Magdalena Andersson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!