4-åringar i ”utsatta områden” är dubbelt så överviktiga som i resten av landet

publicerad 4 september 2018
I områden som Skärholmen i Stockholm är barnen betydligt mer överviktiga jämfört med övriga landet.

En ny undersökning visar på att landets 4-åringar i allt större utsträckning lider av övervikt eller fetma. I så kallade utsatta områden var andelen högst.

Barnhälsovården vid Landstinget i Sörmland har gjort en sammanställning där de har jämfört 4-åringars vikt runt om i Sverige. Sammanlagt har man kikat på 19 av landets 21 landsting.

Enligt sammanställningen kom man då fram till att det är dubbelt så vanligt med övervikt eller fetma hos 4-åringar i så kallade utsatta områden. I exempelvis Göteborg och Stockholm var 4-åringarna avsevärt mer överviktiga i de invandrartäta områdena Skärholmen och Angered jämförelsevis med Örgryte och Danderyd, där genomsnittsinvånarna har högre både inkomst och utbildning, rapporterar Sveriges Radio.

Det ska även vara vanligare med övervikt eller fetma i glesbygden jämfört med storstäderna. Högst andel överviktiga 4-åringar har dock Jämtlands och Västernorrlands län, där hela 16 procent led av övervikt eller fetma.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.