Teliaskandalen involverar Kazakstan

publicerad 6 december 2013

Mutskandalen kring Telia Sonera tar en ny vändning. Enligt DN gjorde Telia Sonera affärer med den politiska eliten i landet för 1,5 miljarder kronor under 2012.

Telia Soneras affär i Kazakstan har många likheter med mutaffären som genomfördes i Uzbekistan, vilket ledde till att dåvarande vd:n Lars Nyberg fick lämna sin post. Då hade Telia Sonera mutat till sig en 3G-licens i Uzbekistan för 2,2 miljarder kronor.

Under slutet av 2012 köpte Telia Sonera nät och frekvenser i Kazakstan för 1,5 miljarder kronor genom dotterbolaget Kcell. Affärerna gjordes med aktörer inom Kazakstans politiska elit, likt Uzbekistanaffären, uppger DN.

Advokatbyrån Norton Rose Fulbright kommer, på uppdrag av den nya styrelsen, granska alla Telia Soneras affärer i Centralasien. Enligt vad DN erfar är Kazakstanaffären en av flera affärer som lämnats till åklagare.

– Vi går inte in och kommenterar enskilda länder eller transaktioner, säger Telias presschef Salomon Bekele till TT, och hänvisar till Norton Rose Fulbrights utredning som ska vara färdig första kvartalet 2014.

Telia Sonera meddelade för en dryg vecka sedan att man sparkat fyra högt uppsatta chefer efter uppgifter som kommit fram i den pågående genomgången av affärer i affärsområdet Eurasien.

Banken Nordea, som äger en del av Telia Sonera, uppmanar nu företaget att lämna sina affärsområden i Centralasien och konsolidera sin hemmamarknad i Norden och Baltikum.

 

 

Läs även:
Telia Sonera effektivt verktyg i jakten på oliktänkande

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!