Swedbank döms för uppsägning av Fria Tiders chefredaktörs konto

Maktkoncentrationen hos storbankerna

publicerad 13 oktober 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Stockholms tingsrätt konstaterar nu att Swedbank brutit mot betaltjänstlagen när man utan särskilda skäl sade upp Widar Nords bankkonto. Nu får Fria Tiders chefredaktör tillbaka sitt konto – Swedbank tvingas betala rättegångskostnaderna på 800 000 kronor.

Banken har inte förmått styrka att det förelegat särskilda eller andra skäl att säga upp Widar Nords betalkonto med grundläggande funktioner. Tingsrätten anser därför att bankens uppsägning saknat grund, dvs. varit obefogad“, står det att läsa i domen.

Swedbank hänvisade till det luddiga skälet ”bristande kundkännedom” när man sa upp Nords bankkonto – någonting som advokat Carl Ridderstråle menar har blivit ett standardförfarande när banker vill bli av med kunder som man av olika skäl uppfattat som besvärliga eller kontroversiella.

– Banker har länge använt penningtvättslagens krav på kundkännedom som ett svepskäl för att göra sig av med kunder de vill slippa av helt andra anledningar, exempelvis av politiska skäl. Detta domslut är ett välkommet klargörande av att regelverket inte får missbrukas på det viset, säger han till Fria Tider.

Under tvisten mellan Swedbank och Fria Tider har det också framkommit att Swedbank använt manipulerade dokument som påstådd bevisning för att man hade rätten att stänga av Nords konto. Det handlar om en loggfil där viktiga noteringar klippts bort från dokumentet för att ge bilden av att Nord vägrat svara på bankens kundkännedomsfrågor – trots att så inte var fallet.

– Det finns noteringar i den här loggfilen, från hösten 2018, som visar att Swedbank ljuger, men Swedbank har klippt bort de noteringarna från dokumentet innan man lämnade in det som bevis, kommenterade Nord då.

Noterbart är också att Swedbank påstod att man sade upp Widar Nords konto för att han ”lämnat motstridiga uppgifter till banken” – men när han bad banken att specificera vilka uppgifter som var motstridiga återkom banken aldrig med den informationen.

Widar Nord är långtifrån den första ”obekväma rösten” som Swedbank stängt av konton för med dylika luddiga motiveringar, som bland annat drabbat även Samhällsnytts skribent Mira Aksoy. Den nationalsocialistiska webbtidningen Nordfront är en annan medieaktör som tidigare blivit utsatt för liknande behandling av banken.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!